Η ωραία φιλία των «Χ»-Γκίκα, Κράξτον και Πάτρικ Λι Φέρμορ

Η ωραία φιλία των «Χ»-Γκίκα, Κράξτον και Πάτρικ Λι Φέρμορ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ξεκίνησε αυτές τις μέρες τη λειτουργία της στο διαμορφωμένο ισόγειο της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην οδό Κριεζώτου. Στους τοίχους της έχει βέβαια κρεμασμένα έργα του μεγάλου Ελληνα μοντερνιστή (από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια), όμως δεν είναι αυτό το στοιχείο που την ξεχωρίζει.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε μια ανθρώπινη σχέση και συγκεκριμένα στη μακρόχρονη φιλία του Γκίκα με τον Αγγλο ομότεχνό του Τζον Κράξτον και τον επίσης Αγγλο διακεκριμένο συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ. Ο τελευταίος έμεινε τη διετία 1954-55 στο σπίτι του Γκίκα στην Υδρα, όπου σκοπίμως απομονώθηκε προκειμένου να αφιερωθεί στη συγγραφή του βιβλίου του «Μάνη». Σε επιστολή του προς τον οικοδεσπότη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι χωρίς την Υδρα το βιβλίο δεν θα είχε ποτέ γραφτεί και γι’ αυτό τον λόγο καμία ευχαριστία δεν είναι αρκετή!». Στο ίδιο σπίτι φιλοξενήθηκε αργότερα και ο Τζον Κράξτον, ο οποίος απεικόνισε το υδραίικο τοπίο στους πίνακές του. Βοήθησε μάλιστα σημαντικά κατά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το σπίτι το 1961, γεγονός που περιγράφεται στην εκτενή αλληλογραφία μεταξύ των δύο ανδρών.

Αλλοι τόποι συνάντησης των τριών φίλων ήταν το σπίτι που έχτισε ο Φέρμορ στην Καρδαμύλη (κληροδότημα αργότερα στο Μουσείο Μπενάκη) όπως και η οικία των Γκίκα στην Κέρκυρα, με τα τρία σπίτια-καλλιτεχνικά καταφύγια να λειτουργούν ως δημιουργική πηγή και ταυτόχρονα ως στέγη μιας φιλίας που διήρκεσε περισσότερο από 40 χρόνια.

Στην έκθεση

Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες πλαισιωμένα από σχέδια του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Τζον Κράξτον. Οι ελαιογραφίες των δύο έχουν επίσης ενδιαφέρον, ειδικά στον τρόπο που πραγματεύονται το θέμα της Υδρας. Επιπλέον, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γραφείο μπορεί κανείς να περιεργαστεί και να διαβάσει αντίγραφα των επιστολών και να εισχωρήσει έτσι, κατά κάποιο τρόπο, έστω για λίγο, στη ζωή των τριών δημιουργών. Η έκθεση «Γκίκας – Fermor – Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί» θα συνεχιστεί μέχρι 10 Ιανουαρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή