Περί ΕΜΣΤ και άλλων τινών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ηγεσία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, χθες, με αφορμή τις εξελίξεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αξίζει να θυμήσουμε ότι ο θεσμός αυτός εκπροσωπείται παγίως, σύμφωνα με τον νόμο, στο εκάστοτε Δ.Σ. του ιδρύματος, από το 2000.

Η τοποθέτηση του ΕΕΤΕ είναι ότι ανεξαρτήτως αν θα είναι στο τιμόνι «η Αννα Καφέτση ή κάποιος άλλος, με την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στον πολιτισμό και τις τέχνες, το ΕΜΣΤ θα είναι ένα μουσείο αναπαραγωγή του χρηματιστηρίου της τέχνης και των επενδυτών, μια ακόμα μεγάλη αίθουσα εκθέσεων, μακρι ά και έξ ω από αυτά που χ ρει άζ ε τ αι η κοινωνία». Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιμελητήριο εκφράζει αυτή την πολιτική γραμμή.

Οταν όμως οι εκπρόσωποι του ΕΕΤΕ ερωτήθηκαν για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να εμπλέκουν την ηγεσία του ΕΜΣΤ «σε δημιουργία ενός μουσείου που να έχει προτεραιότητα το χρηματιστήριο της τέχνης», όπως λένε, η απάντηση ήταν μάλλον ελλιπής για να μην πει κάποιος φαιδρή: ότι δεν αναφέρονται σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές! Δηλαδή στοχοποιούμε άδικα κάποιον και μετά μιλάμε για ιδεολογία αορίστως.

Από το στόχαστρο του ΕΕΤΕ δεν γλίτωσε κανείς, ούτε η διευθύντρια ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε οι χορηγοί, διότι αν δώσουν χρήματα, θα περιμένουν κάτι σε αντάλλαγμα (κάτι που μάλλον θα πρέπει να τους απαγορεύεται;).

Είναι κρίμα που ένας θεσμός όπως το ΕΕΤΕ, παρά τις καλές του προθέσεις και ορισμένες χρήσιμες προτάσεις του (όπως λ.χ. να μη διορίζεται ένας διευθυντής από τον υπουργό), παραμένει δέσμιος ιδεών που ανήκουν σε άλλες εποχές, που έχουν ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή