«Εστία» ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο

«Εστία» ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ. Είναι γεγονός. Η «Εστία» Ελλάδος στην Κύπρο, ακόμη ένα παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία. Παρόντες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ακης Γεροντόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κ. Καδής, και μεγάλη αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ιδρύματος, καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.

Στην οδό Γλάδστωνος

Το κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος, είναι πολύ κοντά σ’ εκείνα τα πολύ ωραία κτίρια με τον πωρόλιθο, της εποχής της αγγλικής αποικιοκρατίας, που πλέον στεγάζουν δημόσιες κυπριακές υπηρεσίες. Εκεί θα στεγαστεί, σε συγκατοίκηση με την Εταιρεία Κυπριακών Μελετών, η «Εστία Ελλάδος», με πρόεδρο την πρώην υπουργό Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία στα εγκαίνια τόνισε ότι «έχουμε να επιτελέσουμε έναν ευγενή αγώνα, έχουμε όλοι όραμα και σθένος να εργαστούμε αφειδώλευτα για την ενίσχυση των πνευματικών αξιών του ελληνισμού και την κοινή από αιώνων πολιτιστική μας κληρονομιά».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών είπε ότι η παρουσία του στα εγκαίνια της «Εστίας» μαρτυρά «με τον πιο τρανό τρόπο τη διαρκή και αδιάλειπτα ενεργό και αληθινή παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο», στον πολιτισμό και στην πολιτική. Και τόνισε ότι η κρίση που διέρχονται η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι απλώς οικονομική ή λογιστική, αλλά εξόχως πολιτιστική, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση και ενδυνάμωση της ελληνικής ταυτότητας των Κυπρίων, ως «απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης σ’ αυτή τη γωνιά της Μεσογείου». Ο κ. Γιαλλουρίδης εξέφρασε τη χαρά του, αφού ύστερα από 20 χρόνια που το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού είναι παρόν και λειτουργεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πλέον βρίσκεται και στη Λευκωσία.

Ο κ. Γεροντόπουλος εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη σημαντική αυτή προσπάθεια, και μεταξύ άλλων είπε: «Είμαστε όλοι μαζί Ελλάς, δεν χρειάζεται να βρίσκομαι εγώ εδώ για να είναι η Ελλάς εδώ, όλοι εσείς είστε Ελλάς». Ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτισμό και ότι μέσα από την ίδρυση του παραρτήματος διανοίγεται η δυνατότητα προώθησης συνεργειών με αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα σε τρίτες χώρες και κοινωνίες, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, όπου διαδόθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή