«Βράχοι» με αινιγματική αύρα και ίχνη συσσωρευμένου χρόνου

«Βράχοι» με αινιγματική αύρα και ίχνη συσσωρευμένου χρόνου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέαμα γνώριμο αλλά πάντα γοητευτικό. Οι βράχοι που αναδύονται μέσα από το πέλαγος είναι οι σιωπηλοί μάρτυρες των θαλασσινών μας ταξιδιών. Για τον Γιώργο Χαδούλη όμως, οι όγκοι αυτοί σηματοδοτούν το παλίμψηστο της φύσης. Κάποτε μπορεί να κατοικήθηκαν, να είχαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που έσβησαν και εμείς προλάβαμε μόνο την τελευταία «οπτική» τους ανάγνωση, τη σημερινή τους άγρια μορφή. Συσσωρευμένος χρόνος μέσα στον χώρο.

Με γενναία παλέτα

Ο ζωγράφος αφιερώνει την πιο πρόσφατη ενότητα της δουλειάς του στην έκθεση «Βράχοι», που ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά. Παρουσιάζει έργα με βράχους ανά «συστάδες» ή μοναχικούς, λουσμένους από το φως, με το περίγραμμά τους να οριοθετείται από το χρώμα. Αυτή τη φορά ζωγραφίζει πάνω σε χαρτί, με πινελιές γενναίες, με παλέτα τολμηρή. Με αποχρώσεις θερμές και ψυχρές, για να προσδιορίσει να είναι ξημέρωμα, καταμεσήμερο ή σούρουπο.

«Η ιδέα τού να ζωγραφίσω βράχους μού ήρθε όταν έκανα έναν θερινό πλου από την Ανδρο στη Σύρο, περνώντας ξυστά από τις ακτές. Τότε συνειδητοποίησα τη δύναμη που εξασκούσαν στο βλέμμα μου, το πώς άλλαζε η σιλουέτα τους ανάλογα με τις ακτίνες του ηλίου, την αινιγματική αύρα που ανέδιδαν μόλις τους πλησίαζες», λέει στην «Κ».

Συνεχίζει: «Κάτι άλλο που με παρακίνησε να τους ζωγραφίσω είναι ότι ορισμένες φορές οι άνθρωποι αισθάνονται βράχοι πάνω στους οποίους σπάνε τα κύματα ή εκτονώνεται η οργή του ανέμου. Μια τέτοια περίοδο βίωσα και εγώ. Νομίζω όμως ότι έχουμε βιώσει όλοι μας, ότι έχουμε αισθανθεί μικρές νησίδες αποκλεισμένες από το νερό, που το μόνο που απομένει είναι να ανακαλύψεις τη δική σου μικροσκοπική στεριά. Στην τέχνη του χρωστήρα, στη δημιουργική διαδικασία εν γένει, ο βράχος είναι κάτι που σου επιτρέπει να κρατηθείς, να πιαστείς και να συνεχίσεις μια εξερεύνηση».

Η ενότητα αυτή έχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Χαδούλη. Χρησιμοποιεί χρώματα υδατοδιαλυτά, που δίνουν στα έργα μια αίσθηση φρεσκάδας και αυθορμητισμού, παρότι πολλά από αυτά είναι δουλεμένα ξανά και ξανά.

Και μια έκπληξη

Στον 1ο όροφο της γκαλερί σάς περιμένει μια έκπληξη: μια σειρά από πραγματικά εξαιρετικά κεραμικά που έχει ζωγραφίσει ο Χαδούλης. Παλαιότερα τα έπαιρνε έτοιμα και απλώς τα επιζωγράφιζε. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει αρχίσει να μπαίνει και αυτός στη χαρά της παραγωγής τους, με την καθοδήγηση ενός πεπειραμένου τεχνίτη που τον βοηθάει να δώσει σχήμα στον πηλό. Υστερα, έρχεται η ώρα που τα μεταμορφώνει, δίνοντάς τους νέα πνοή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή