Δ. Σκουλάκης, ζωγράφος με πάθος

Δ. Σκουλάκης, ζωγράφος με πάθος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοσαρκαστικός ενίοτε αυτοκαταστροφικός. Συνάμα τολμηρός, αυθεντικός, τρυφερός, αλτρουιστής, γνώστης του πόσο δύσκολη και όμορφη είναι η ζωή, ο Δήμος Σκουλάκης, που «έφυγε» χθες, συμπύκνωνε στον χαρακτήρα του αρετές, αντιφατικές μεταξύ τους. Στα 75 του χρόνια νικήθηκε από το καρκίνο, αλλά στο μεταξύ πρόλαβε να ζήσει περίπου όπως επιθυμούσε, με ένα βίο γεμάτο από εμπειρίες, τέχνη, χιούμορ, πολιτικούς αγώνες, ιδέες και πάθη. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τη μικρή αναδρομική του έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου στην γκαλερί «Περί Τεχνών – Καρτέρης» (Ηροδότου 5, Κολωνάκι).

Ο ίδιος θυμάται πώς μπήκε στον κόσμο της τέχνης: «Οταν ανακοίνωσα στον πατέρα μου την πρόθεση να πάω στην Καλών Τεχνών και να γίνω ζωγράφος, μου λέει: “Δηλαδή θα γίνεις ομοφυλόφιλος”, επηρεασμένος από τον Τσαρούχη τον οποίο γνώριζε. Του είπα: Μα ο Παπαλουκάς δεν ήταν ομοφυλόφιλος. Και μου απαντά, “ναι αλλά θα πεινάσεις, σαν κι αυτόν. Ξέχασέ το, θα δώσεις στη Σχολή Ευελπίδων”. Ενοχλήθηκε τόσο, που άρχισε να σπάει τα τελάρα που είχα στο δωμάτιο μου, να πετάει τα χρώματα στο πάτωμα, να τα πατάει. Κοίταζα τα πατημένα σωληνάρια. Σαν πτώματα ήτανε. Με πιάσανε τα κλάματα. Σκεφτόμουν έντονα την αυτοκτονία. Ελεγα πως αν δεν γίνω ζωγράφος, δεν έχει νόημα να ζω».

Τελικά με τη βοήθεια της μητέρας του και της μοδίστρας θείας του, που ήταν φίλη του Dior, κατάφερε να πάει στα 18 του στο Παρίσι. Εκεί γνωρίστηκε με όλους τους Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ’60 όπως ο Τσίγκος και ο Ακριθάκης. Αγάπησε με πάθος το ποτό και τις γυναίκες. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου μαθήτευσε κοντά στον Σαραφιανό, τον Μαυροΐδη και τον Μόραλη. Με την έλευση της χούντας φεύγει ξανά για την Ευρώπη και εντάσσεται στον αντιστασιακό αγώνα. Ζυμώθηκε με την πολιτική και τα εικαστικά ρεύματα. Επαναπατρίζεται το 1974 και εργάζεται ως σκιτσογράφος σε έντυπα και εφημερίδες, με σπουδαία καριέρα. Από το 1984 αφήνει πίσω το ποτό, αφιερώνεται στη ζωγραφική, την οποία ταυτόχρονα λάτρευε και φοβόταν.

Η κηδεία του θα γίνει στις 13.30 το Σάββατο, στο Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής (δίπλα στον Δημόκριτο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή