Επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια ΕΣΗΕΑ

Επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια ΕΣΗΕΑ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1914, κάποιοι εργαζόμενοι στις τότε εφημερίδες, αποφάσισαν μέσα στις αντίξοες συνθήκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να δημιουργήσουν ένα σωματείο. Ο φορέας αυτός εξελίχθηκε μετέπειτα στην ΕΣΗΕΑ, την οποία υπηρέτησαν μερικές από τις πιο ακτινοβόλες προσωπικότητες του πνεύματος.

Αλλωστε δημοσιογράφοι ήταν και πολλοί λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί και θεατρικοί συγγραφείς όπως οι: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Σουρής, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αριστομένης Προβελέγγιος, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Στράτης Μυριβήλης, Κωστής Μπαστιάς, Παύλος Νιρβάνας, Γεώργιος Δροσίνης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέκος Σακελλάριος.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα, η ΕΣΗΕΑ κάνει ένα μεγάλο επετειακό αφιέρωμα όχι μόνον στις μορφές που υπηρέτησαν το λειτούργημα και την Ενωση αλλά και στις σημαντικότερες πτυχές της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τα αρχεία της.

Στην έκθεση για τα 100 χρόνια, που θα εγκαινιάσει την Κυριακή το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στην οδό Ακαδημίας, θα υπάρχουν ζωγραφικά πορτρέτα των προέδρων από σημαντικούς καλλιτέχνες αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης που σχετίζονται με τον Τύπο, τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό. Μέσα από αυτά, ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία της χώρας και της είδησης είναι δύο παράλληλες γραμμές μέσα στον χρόνο. Πρόκειται για ένα πλουσιότατο υλικό με πολλές ενότητες, σ’ ένα αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Χάρης Καμπουρίδης και η Θεοδώρα Πασαχίδου.

Ο εορτασμός, που θα έχει πολλές δράσεις, είναι μια απάντηση στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία, με την έλευση της τεχνολογίας, αλλά και μια απόπειρα εξωστρέφειας ενός τομέα που πλήττεται βάναυσα από την κρίση. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την υλοποίηση της έκθεσης είναι η πρώτη φορά που έγιναν δεκτές χορηγίες από μη μέλη. Η διάρκεια θα είναι μέχρι και 29/1/15.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή