Art & docs, ιστορίες τέχνης και μεγαλείου

Art & docs, ιστορίες τέχνης και μεγαλείου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βλέμματα των κινηματογραφόφιλων, αλλά και των φιλότεχνων γενικώς, στρέφονται αυτή την εβδομάδα (5-11/2) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η οποία σε συνεργασία με το δραστήριο Exile Room παρουσιάζει μια σειρά από ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Στο επίκεντρο του αφιερώματος βρίσκεται το ταλέντο ―άλλωστε και ο τίτλος του «ART AND DOCS: Επίμονα Ταλέντα» για κάτι τέτοιο προδιαθέτει. Από ιερά τέρατα όπως ο Πικάσο και ο Βερμέερ μέχρι άγνωστες ιστορίες τέχνης και μεγαλείου, οι ταινίες επιχειρούν να μας φέρουν λίγο πιο κοντά στο σύμπαν καλλιτεχνών των οποίων τα έργα συχνά θαυμάζουμε, γνωρίζοντας ελάχιστα όμως σχετικά με το υπόβαθρό τους. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Η εορταστική έναρξη θα γίνει την Πέμπτη με την προβολή του υποψήφιου για Οσκαρ φιλμ των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ», το οποίο εξερευνά την συναρπαστική και εν πολλοίς απίστευτη ιστορία της φωτογράφου Βίβιαν Μάιερ. Με πλοκή σχεδόν μυστηρίου, το έργο αφηγείται το πώς μια μυστικοπαθής και μάλλον ασήμαντη κουβερνάντα αποδείχθηκε μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους του 20ού αιώνα, μετά την ανακάλυψη πάνω από 10.000 φωτογραφιών τις οποίες η ίδια φρόντισε να κρατήσει κρυμμένες κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Στα υπόλοιπα, ξεχωρίζει αρχικά το βραβευμένο στο Σάντανς «Η ωραία και ο πυγμάχος» που καταγράφει την ταραχώδη σχέση και τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι Ιαπώνων καλλιτεχνών, όπως και η μεγάλη έρευνα του Τιμ Τζένισον πάνω σε ένα από τα μυστήρια της δουλειάς του Γιοχάνες Βερμέερ («Tim’s Vermeer»). Επιπλέον, η σπουδή του σπουδαίου Φρέντερικ Γουάισμαν («Domestic Violence») πάνω στον ωκεανό της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και το κλασικό πλέον «Στο μυστήριο του Πικάσο» του Ανρί-Ζορζ Κλουζό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο φεστιβάλ, ακόμα, λαμβάνουν μέρος σημαντικές γυναίκες δημιουργοί όπως η Λούσι Γουόκερ («Waste Land»), η Μέρι Τζόρνταν («Ο Τζακ Σπιθ και η καταστροφή της Ατλαντίδας») αλλά και η Σόφι Φάινς -αδερφή των διάσημων ηθοποιών- η οποία θα παρουσιάσει η ίδια την ταινία της «Χορταριασμένες πόλεις» με θέμα τον Γερμανό εικαστικό Ανσελμ Κίφερ. Εκτός αυτού, η κ. Φάινς θα παραδώσει και ένα masterclass πάνω στη σύζευξη εικαστικής δημιουργίας και ντοκιμαντέρ, καθώς και στον ρόλο της γυναίκας στον χώρο του non-fiction κινηματογράφου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι ταινίες θα «υιοθετηθούν» από μια σειρά Ελλήνων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου των τεχνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να τις προλογίσουν και να παρουσιάσουν την προσωπικότητα στην οποία η καθεμιά είναι αφιερωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή