Εκθέσεις με έργα Τάκι σε Παρίσι και Τέξας

Εκθέσεις με έργα Τάκι σε Παρίσι και Τέξας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές συναρπαστικές πτυχές της ζωής του Τάκι, αραδιασμένες με χρονική σειρά: Γεννήθηκε το 1925 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με προσφυγικές ρίζες. Ηταν ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Υπήρξε αυτοδίδακτος στην τέχνη και αποφάσισε πολύ νωρίς να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Ταξίδεψε πολύ, γνώρισε και συναναστράφηκε τους Μπίτνικς και άλλους διάσημους καλλιτέχνες, έριξε άγκυρα στο Παρίσι. Πειραματίστηκε κάνοντας μια σύζευξη ανάμεσα στα εικαστικά και την επιστήμη. Το γαλλικό κράτος τού έδωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα τηλεγλυπτά του. Τη δεκαετία του ’60 αγόρασε μια έκταση στους λόφους της Πάρνηθας για να φτιάξει το ΚΕΤΕ (Κέντρο Ερευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες). Η αναγνώριση της δουλειάς του ήρθε σε διεθνές επίπεδο και σήμερα θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της κινητικής τέχνης, ένα πνεύμα ανήσυχο και ασυμβίβαστο που δεν σταμάτησε να γεννά ιδέες.

Palais de Tokyo

Στα 90 του χρόνια, με έργα που έχουν τοποθετηθεί σε εμβληματικούς δημόσιους χώρους σε ξένες πόλεις, το Παρίσι αλλά και το Τέξας αποφάσισαν να τιμήσουν τη δουλειά του.

Το Palais de Tokyo παρουσιάζει από σήμερα την έκθεση «Μαγνητικά Πεδία» με σειρά έργων από τα Μεγάλα Σινιάλα έως και τα Ερωτικά Γλυπτά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του έργου του Τάκι που έχει οργανωθεί ύστερα από εκείνη του Jeu de Paume στο Παρίσι το 1993, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και δημιουργίες που έχει ο Σταύρος Μιχαλαριάς, όπως το μνημειώδες έργο «Αφιέρωμα στον Κάφκα». Τα αφιερώματα του Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα τον αναφέρουν ως τον «μεγάλο μαγνητιστή» που κατάφερε να φέρει λίγη από τη μαγεία του σύμπαντος στην τέχνη.

Τέξας

Στo Χιούστον, το Μουσείο που στεγάζει τη διάσημη Menil Collection, έχοντας μακρόχρονη συνεργασία με τον καλλιτέχνη, οργανώνει την έκθεση «Fourth Dimension» με περίπου 25 έργα. Προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή και θα εκτεθούν μέχρι τον Ιούλιο. Ανάμεσά τους είναι τα Μagnetic Walls, τα Magnetic Paintings και τα Mουσικά Γλυπτά. Στην Αθήνα, μερικά έργα του βρίσκονται στην Εθνική Γλυπτοθήκη και έξω από το Μπενάκη Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή