Φράι Οτο, βραβείο Pritzker μία ημέρα πριν πεθάνει

Φράι Οτο, βραβείο Pritzker μία ημέρα πριν πεθάνει

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Ο Γερμανός αρχιτέκτων Φράι Οτο πληροφορήθηκε τη βράβευσή του με το κορυφαίο βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker μία ημέρα πριν από τον θάνατό του. «Η είδηση της απώλειας του Φράι Οτο είναι πολύ θλιβερή. Για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του βραβείου», δήλωσε ο Τομ Πρίτσκερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Pritzker. «Είμαστε ευγνώμονες που η επιτροπή τού ανακοίνωσε το βραβείο όσο ήταν ακόμη εν ζωή».

Ο Φράι Οτο (Frei Otto, 1925-2015) ήταν ένας ιδεολόγος αρχιτέκτων, πιστός σε μια κοινωνική ουτοπία, ευαγγελιζόμενος έναν καλύτερο κόσμο. Εμεινε στην Ιστορία κυρίως για το στέγαστρο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 και που συνδέθηκε με την τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Ο ίδιος ήταν μετριόφρων. «Δεν έκανα τίποτε σπουδαίο ώστε να αξίζω ένα τέτοιο βραβείο», είπε πριν από τον θάνατό του. «Το αρχιτεκτονικό μου όραμα ήταν να σχεδιάζω νέους τύπους κτιρίων για να βοηθήσω τους φτωχούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Θα αξιοποιήσω όσο χρόνο μου απομένει για να συνεχίσω να κάνω αυτό που έχω αρχίσει».

Πολίτης της οικουμένης

Ο Πίτερ Παλούμπο, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Pritzker, χαρακτήρισε τον Οτο «τιτάνα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Yπήρξε ένας πολίτης της οικουμένης». Γεννημένος στο Βερολίνο το 1925, ο Φράι Οτο είχε αρχίσει να σπουδάζει αρχιτεκτονική όταν διέκοψε για να καταταγεί στη Luftwaffe. Υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου. Μετά τον πόλεμο, συνέχισε τις σπουδές του και έζησε για ένα διάστημα στις ΗΠΑ όπου ήρθε σε επαφή με τους μεγάλους αρχιτέκτονες του μοντερνισμού, τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ, τον Richard Neutra και το ζεύγος Charles και Ray Eames.

Εκτός από το έργο του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ο Φράι Οτο δημιούργησε πολλά έργα. Ενα από τα πιο πρόσφατα ήταν η συμβολή του στο περίπτερο της Ιαπωνίας στην Expo του Ανοβέρου το 2000. Σε αυτό το έργο είχε συνεργαστεί με τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban, που τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή