Η Οδύσσεια του καλλιτέχνη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η καλλιτεχνική προσπάθεια μοιάζει μ’ εκείνη του Οδυσσέα. Οπως ο Οδυσσέας, εις πείσμα όλων των δυσκολιών, επιμένει στον νόστο του, έτσι και ο άνθρωπος της τέχνης, συχνά υποφέροντας, παραδίνεται ολόκληρος στην τέχνη». Τα λόγια του Αλέξανδρου Διαμαντή δίνουν το στίγμα μιας έκθεσης που συγκινεί. Κυρίως γιατί πίσω από τα έργα που θα δείτε, θα νιώσετε την ψυχή, τις σκέψεις και τις αγωνίες νέων καλλιτεχνών που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

«Ulysseing» είναι ο τίτλος της και αυτή την εβδομάδα διανύει την τελική της παρουσίαση, στο πολυεπίπεδο φουαγιέ του θεάτρου Σημείο (Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο). Την επιμέλεια έχει ο Αλέξανδρος Διαμαντής, ενώ συμμετέχουν επτά απόφοιτοι και φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Tο «Ulysseing» (ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο λατινικό όνομα του Οδυσσέα και το αγγλικό απαρέμφατο του ρήματος βλέπω) αποτελεί τη συνέχεια της πορείας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 μέσω της έκθεσης «You are here, we are…where? ». Στην ουσία, το θέμα της είναι η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ένας καλλιτέχνης σήμερα, σε μια δεινή περίοδο για την τέχνη εν γένει.

«Το κακό ξεκινά από τις δομές προώθησης και επικοινωνίας και καταλήγει στην εγκλωβιστική συμμετοχή των καλλιτεχνών σ’ αυτές, σε μια στείρα εποχή που όλα είναι τέχνη, κι αυτό είναι σαν να λες πως τίποτα δεν είναι» λέει από την πλευρά του ο Ευγένιος Αρβανιτάκης, ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Ο Χρήστος Διαμαντόπουλος (κι αυτός από τους συμμετέχοντες) υπενθυμίζει τη θέση ενός καλλιτέχνη: «Να φανεί αντάξιος του κοινωνικού του ρόλου και με τη σειρά του να δράσει ανακουφίζοντας και αφυπνίζοντας τις πληττόμενες ομάδες».

Ο Αλέξανδρος Διαμαντής ανταπαντά πως «τέχνη κάνουμε για να λυτρωθούμε». Τον ενοχλούν η μικροπρέπεια, ο αταβισμός και η ξιπασιά, όμως το έχει θέσει σαν στόχο του «να λείψουν από τον μελλοντικό κόσμο της τέχνης».

Η έκθεση «Ulysseing», όμως, δεν είναι μόνο προβληματισμοί, αφού προτείνει έναν καινούργιο τρόπο παρουσίασης εικαστικών έργων σ’ ένα σύμπαν συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης. Ας μην τη χάσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή