Φωτογραφικά «στιγμιότυπα» ενός φυσικοχημικού

Φωτογραφικά «στιγμιότυπα» ενός φυσικοχημικού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίσθηση να εντοπίζεις τις φωτογραφίες του πρότζεκτ «Κλικ Ιδεών» στο αστικό σαλόνι των Κατακουζηνών (Αμαλίας 4), με θέα τον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή, έχει κάτι το διασκεδαστικό. Ανάμεσα στις πόρτες που ζωγράφισε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ανάμεσα σε έργα Τσαρούχη και Σαγκάλ, δίπλα στο σεκρετέρ της Λητώς Κατακουζηνού και φωτογραφικά πορτρέτα της γενιάς του ’30, ξεπροβάλλει η συμπαθής φυσιογνωμία του Σπύρου Κιτσινέλη.

Πρωταγωνιστεί σε μια σειρά φωτογραφιών σε διάφορους ρόλους για να αφηγηθεί με οπτικά ερεθίσματα τη δύναμη της επιστήμης. Οι φωτογραφίες είναι της Αννας Γαλανού, που οργάνωσε τις ιδέες του Σπύρου Κιτσινέλη σε «στιγμιότυπα» για τη θεωρία της σχετικότητας, το DNA, τη θερμοκρασία, τις μονοχρωματικές πηγές, την κβαντική υπέρθεση, τον μαγνητισμό, την παστερίωση, τα ραδιοκύματα, τους νόμους του Μέντελ και πολλά ακόμη. Αυτή η κεντρική ιδέα για το «Κλικ Ιδεών» του Σπύρου Κιτσινέλη, φυσικοχημικός και ερευνητής ο ίδιος αλλά κυρίως επικοινωνός της επιστήμης, πηγάζει από το πάθος του. «Η επιστήμη, αυτή η πανανθρώπινη γνωστική περιπέτεια που καθορίζει την ιστορία μας τόσο εμφατικά, αξίζει να έχει την προσοχή που έχει κάθε άλλη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα», λέει. Αυτό, πάνω-κάτω, είχε αναλύσει ως κεντρική ιδέα στην περσινή, συναρπαστική, ομιλία του στο TEDx στο Μέγαρο Μουσικής.

Προχθές, στα εγκαίνια της έκθεσης στην υποβλητική ατμόσφαιρα της Οικίας Κατακουζηνού, συγκράτησα τα λόγια του Νίκου Δήμου (υπάρχει δικός του πρόλογος στον κατάλογο της έκθεσης «Κλικ Ιδεών»). Μίλησε για την τεχνολογική υπανάπτυξη της Ελλάδας και ξεχώρισε την τεχνοφοβία ως πηγή της παρακμής και της κρίσης.

Αλλωστε, αυτός είναι ο έμμεσος σκοπός του «Κλικ Ιδεών». Να κυλήσει την ιδέα της επιστήμης προς ένα ευρύτερο ακροατήριο και να μας κάνει να σκεφτούμε. Ο Σπύρος Κιτσινέλης έχει ένα φωτεινό μυαλό και η αφοσίωσή του σε αυτό που κάνει σε παρασύρει. Οι φωτογραφίες της Αννας Γαλανού δημιουργούν αυτά τα απαραίτητα σενάρια, διαθέτουν, δηλαδή, αφηγηματική δύναμη. Αξίζει να δείτε την έκθεση για τις ιδέες που ακτινοβολεί αλλά και για την απόλαυση.

​​Οικία Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, 

5ος όροφος. Εως 19/4 (Παρασκευή 17.00-20.00, Σαββατοκύριακο 12.00-15.00).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή