Το ΚΑΣ λειτούργησε έπειτα από τρεις μήνες

Το ΚΑΣ λειτούργησε έπειτα από τρεις μήνες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «παρών» στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που αρχίζει να λειτουργεί εκ νέου ύστερα από παύση τριών μηνών, έδωσε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. Στη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τα μέλη για τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο, το οποίο περιέγραψε ως «κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού» και «ένα από τα συμβούλια, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη δημόσια διοίκηση για την προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Ορισμένες φορές, οι αποφάσεις του ΚΑΣ έχουν «έναν ευρύτερο πολιτικό συμβολισμό για το τι είναι η χώρα αυτή και τι προστατεύει, ακόμα και σε ποιους άξονες ανάπτυξης βαδίζει» συνέχισε. Αναγνωρίζοντας ότι κάποιες φορές η κοινή γνώμη στρέφεται ενάντια στους «λεγόμενους αρχαιολόγους», τους οποίους κατηγορεί ότι «βάζουν φρένο στην ανάπτυξη», τόνισε ότι, από την προσωπική του πείρα, «λέω ευτυχώς που βάζουν φρένο σε κάποιους τύπους ανάπτυξης», καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι επιλογές τους έχουν δικαιωθεί.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει συμβάλει σημαντικά στον καθορισμό των αξόνων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, «που σέβεται το παρελθόν και ανοίγει δρόμους προς το μέλλον» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα τιμήσουν τη θέση και τη δουλειά τους «σε αυτό το συλλογικό όργανο, ένα όργανο λογιοσύνης και επιστημοσύνης, αλλά και ένα όργανο πολιτικής σκέψης, με την ευρύτερη έννοια».

Οπως διευκρίνισαν τόσο ο υπουργός όσο και η γ.γ. Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, θα γίνει μια προσπάθεια αποκέντρωσης και εξορθολογισμού της λειτουργίας του Συμβουλίου, που πρέπει «να επιλύει, όχι να δημιουργεί προβλήματα». Στο εξής, οι εβδομαδιαίες διατάξεις θα περιορίζονται στα 30 θέματα.

Θυμίζουμε ότι η νέα σύνθεση του ΚΑΣ ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και περιλαμβάνει τα εξής μέλη: Ελένη Σβολοπούλου, Ελένη Κόρκα, Ευγενία Γατοπούλου, Μαρία Μιχαηλίδου, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Δημήτρη Αθανασούλη, Αγγελική Κοτταρίδη, Ελένη Μπάνου, Ελευθέριο Πλάτωνα, Νικόλαο Σταμπολίδη, Αναστασία Τούρτα, Μαρίζα Μαρθάρη, Εμμανουήλ Κορρέ, Βλάσιο Κουμούση, Δημήτριο Καρύδη και Ντόρα Γαλάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή