500.000 επισκέπτες για το Βυζάντιο

500.000 επισκέπτες για το Βυζάντιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες έχουν περιηγηθεί στην έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections» («Ουρανός και Γη, Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από ελληνικές συλλογές»), που διοργάνωσαν σε τρεις αμερικανικές πόλεις η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα τέχνης και καθημερινής χρήσης χρονολογούμενα από την ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το 330 μ.Χ., έως την Αλωση, ξεκίνησε το ταξίδι της τον Οκτώβριο του 2013 από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, όπου την επισκέφθηκαν 192.000 άτομα. Εν συνεχεία, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, όπου ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 100.000, για να καταλήξει στο Art Institute του Σικάγου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, την ερχόμενη Κυριακή, υπολογίζεται ότι θα έχει δεχθεί πάνω από 250.000 επισκέπτες.

Ιδιαίτερα θετικές ήταν τόσο οι αντιδράσεις του κοινού, όσο και οι κριτικές στον αμερικανικό Τύπο – μολονότι οι New York Times δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι «όπως όλες οι κρατικές διοργανώσεις», η «αιφνιδιαστικά απαστράπτουσα» έκθεση «ακολουθεί μία προωθητική προσέγγιση: Θα ήθελε πολύ να μας κάνει να πάμε στην Ελλάδα και να ξοδέψουμε τουριστικά δολάρια, ιδιαίτερα δεδομένων των πρόσφατων δημοσιονομικών δεινών της χώρας». Επαινετικά ήταν και τα σχόλια για τον πλούσια εικονογραφημένο και συνοδευόμενο από κείμενα διακεκριμένων μελετητών κατάλογο της έκθεσης, ο πρώτος τόμος του οποίου εντάσσει τα έργα στο ιστορικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής τους. Ο δεύτερος τόμος εστιάζει στην ανάπτυξη του βυζαντινού πολιτισμού στις πόλεις του ελλαδικού χώρου. Και στους τρεις σταθμούς της, η έκθεση πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα, διαλέξεις, συμπόσια και ξεναγήσεις. Το περασμένο Σάββατο, το Art Institute of Chicago διοργάνωσε συμπόσιο με τίτλο «A Final Look at Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» («Μια τελευταία ματιά στον Ουρανό και τη Γη: Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από ελληνικές συλλογές») με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή