Γνωριμία με το Μέγαρο Διομήδη και τα Αρχεία της Εθνικής Τράπεζας

Γνωριμία με το Μέγαρο Διομήδη και τα Αρχεία της Εθνικής Τράπεζας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασχίζω την 3ης Σεπτεμβρίου στο ύψος της Αγίου Μελετίου και βρίσκομαι στο αριστερό πεζοδρόμιο οδεύοντας προς την Πλατεία Βικτωρίας. Προσπερνάω μαγαζιά που έχουν κλείσει, ένα ψητοπωλείο, περίπτερα, έναν φούρνο, σκόνη, ζέστη, αναμνήσεις άλλων εποχών. Λίγο πριν φτάσω στον ΟΤΕ, φτάνω στον προορισμό μου, ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά κτίρια της περιοχής, το Μέγαρο Διομήδη-Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Εδώ και λίγες ημέρες και για έναν μήνα οι πόρτες του ανοίγουν καθημερινά για το κοινό (Δευτέρα και Τρίτη από τις 10 έως τη 1 και Τετάρτες και Πέμπτες 5 με 8 το απόγευμα) για σειρά εκθέσεων που παρουσιάζονται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5). Μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, τα πρωτότυπα αρχειακά τεκμήρια αλλά και τις σημαντικές συλλογές που διαθέτει παράλληλα με την έμπνευση που άντλησαν από αυτές νέοι καλλιτέχνες. Η έκπληξη για τον επισκέπτη είναι μεγάλη και ευχάριστη, όταν με την είσοδό του στο κτίριο συναντάει εκθέματα που δεν θα περίμενε να δει σε έναν αντίστοιχο χώρο. Στο κέντρο και στα αριστερά του βασικού διαδρόμου του Μεγάρου έχουν στηθεί τα τραπουλόχαρτα-έργα τέχνης της Αναστασίας Κωνσταντάκου («Θεωρίες Παιγνίων»), μια τραπουλόχαρτα με πρόσωπα της επικαιρότητας όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Αγκελα Μέρκελ. Στο βάθος η εγκατάσταση της Μάγδας Ταμμάμ (μια φωτεινή επιγραφή νέον) τραβάει προς το μέρος της τον επισκέπτη και επισημαίνει ότι: «Ενας μύθος κάνει την πραγματικότητα πιο κατανοητή. Ολα θα πάνε καλά». Στο ισόγειο παρουσιάζονται, επίσης, δύο εκθέσεις χαρακτικής, στον πρώτο όροφο μια έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένων από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου, ενώ στον τρίτο όροφο φιλοξενείται μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση συλλογών του τυπογραφείου Ασπιώτη-ΕΛΚΑ.

Η ιστορία του

Να θυμίσουμε ότι το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας και διαθέτει πλήρες αρχείο, τα χρονικά όρια του οποίου συμπίπτουν με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα παρέχει πρόσβαση στα αρχεία της περιόδου 1841-1966, πρωτοπορεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, δραστηριοποιείται σε ερευνητικές και εκδοτικές εργασίες, οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Το Μέγαρο Διομήδη ήταν το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1923 επί διοικήσεως Αλέξανδρου Διομήδη και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1926. Την ευθύνη του σχεδιασμού και την εποπτεία της κατασκευής είχαν ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Ζουμπουλίδης και ο πολιτικός μηχανικός Αριστείδης Μπαλάνος του Τεχνικού Τμήματος της Εθνικής Τράπεζας.

Νύχτα Μουσείων

Ας δούμε ποιο είναι το πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχείου για τη Νύχτα Μουσείων (23/5). Πέρα από διάφορες ξεναγήσεις που θα γίνουν από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, θα δούμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο αίθριο (7.30 μ.μ.) και στον ίδιο χώρο, στις 9 το βράδυ, ένα δρώμενο της ομάδας κρουστών και του σχήματος «Χορδές» του ΚΕΘΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή