Σπάζοντας τη σιωπή

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τρεις ημέρες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της φωτογραφικής έκθεσης «Breaking the Silence» («Σπάζοντας τη σιωπή») στο Kulturhaus Helferei της Ζυρίχης και, απ’ ό,τι φαίνεται, η απόπειρα της κυβέρνησης του Ισραήλ να εμποδίσει τη συνέχισή της ή, έστω, τη χρηματοδότηση από το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Δήμο της Ζυρίχης, δεν απέφερε καρπούς.

Το «πρόβλημα» με τις επίμαχες εικόνες δεν είναι απλώς ότι αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, αλλά ότι τραβήχτηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης δεύτερης Ιντιφάντα. Η έκθεση διοργανώθηκε από τη ΜΚΟ «Breaking the Silence», η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει μία πλατφόρμα έκφρασης σε βετεράνους με τραυματικά βιώματα, αλλά και να φέρει το κοινό του Ισραήλ αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της ζωής στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης. Από το 2004, οι φωτογραφίες και οι συμπληρωματικές μαρτυρίες των πρώην στρατιωτών έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση του Τελ Αβίβ. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη δράση ενός οργανισμού, στόχος του οποίου είναι να κηλιδώσει την εικόνα του στρατού του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η ελβετική γκαλερί έσπευσε να απαντήσει πως η δημιουργία διαλόγου αποτελούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη φιλοξενία της έκθεσης και κατά συνέπεια είχε προσκαλέσει τις εβραϊκές οργανώσεις της Ζυρίχης να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Εντούτοις, η Πρεσβεία του Ισραήλ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση. «Η πόλη της Ζυρίχης σκέφτηκε αρκετά προτού δεχτεί να χρηματοδοτήσει την έκθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου στο γαλλικό πρακτορείο. Εν τέλει, όμως, αποφασίστηκε ότι είναι «ισορροπημένη» και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για γόνιμο διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή