Οι «κρεμάστρες» του δημόσιου χώρου

Οι «κρεμάστρες» του δημόσιου χώρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι συχνά ακούμε για τέχνη με κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, ελάχιστα από τα γεμάτα επίκαιρους συμβολισμούς έργα τίθενται πράγματι στην υπηρεσία της κοινωνίας. Το πρότζεκτ της δρος Ελένης Πολυχρονάτου είναι κάτι διαφορετικό: εδώ και περίπου δύο χρόνια, η εικαστικός και ιστορικός τέχνης «επιστρατεύει» καλλιτέχνες που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα με απώτερο στόχο τη μετατροπή δημόσιων χώρων σε τόπους συνάντησης, προσφοράς και ανταλλαγής. Τα λιτά γλυπτά, που κατασκευάζουν με πρότυπο το βασικό μοντέλο της Ελένης Πολυχρονάτου από ξύλο, μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά, τοποθετούνται σε πλατείες, πάρκα, εισόδους δημόσιων υπηρεσιών και άλλα πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Εκεί, χρησιμεύουν ως «Κρεμάστρες του δημόσιου χώρου», ενθαρρύνοντας τους περαστικούς να αφήσουν ό,τι δεν τους είναι πλέον απαραίτητο -ρούχα, βιβλία, παιδικά παιχνίδια, άλλα αγαθά, ακόμα και τρόφιμα- και να πάρουν ό,τι έχουν ανάγκη.

Οι «Κρεμάστρες» ή, αλλιώς, «Το σύμβολο της αμοιβαιότητας» ξεκίνησαν το ταξίδι τους την άνοιξη του 2013 από τον Δήμο Κορυδαλλού, όπου δεν άργησαν να ενταχθούν στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Ακολούθησε, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή δέκα διαφορετικών εικαστικών ― μόνο η Ελένη Πολυχρονάτου και ο Δημήτρης Τσιαντζής έλαβαν μέρος και στους δύο «κύκλους» του εγχειρήματος. Από αύριο το απόγευμα, οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση των «ζωντανών γλυπτών», δώδεκα εκ των οποίων θα παρουσιαστούν στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου, ενώ από τις 29 του μήνα οι «Κρεμάστρες» θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία του Χαλανδρίου.

Οι απλές, μινιμαλιστικές κατασκευές αποτελούνται από τρεις ευθείες γραμμές που τέμνονται στη μέση σχηματίζοντας ένα τρίποδο ύψους έως 180 εκ. και διαμέτρου 90 εκ., ενώ είναι δυνατόν να συναρμολογηθούν με ποικίλους τρόπους. Αν και καλούνται να αναπαραγάγουν τις βασικές γραμμές του προτύπου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες μπορούν να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη όσον αφορά τα υλικά, τα χρώματα, τη διακόσμηση και το στυλ κάθε γλυπτού. Φυσικά, η αισθητική παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όμως εξίσου σημαντική είναι η ευκολία στη χρήση. Εξάλλου, τα έργα δεν βρίσκονται εκεί απλώς για να ομορφύνουν τους χώρους «φιλοξενίας» τους, αλλά για να καλλιεργήσουν παράλληλα τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Τις «Κρεμάστρες» του Δήμου Χαλανδρίου φιλοτέχνησαν οι εικαστικοί Ομηρος Κοσμίδης, Μιχαέλα Λογιώτατου, Βούλη Δριτσάκου, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Ζωή Αρβανίτη, Κώστας Κόντης, Αφροδίτη Σαρταμπάκου, Αντρέα Τσεπερλής, EllenA, Στέφανος Σουβατζόγλου, Τόμυ Ιβάνωφ και Ελένη Πολυχρονάτου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18), ενώ μετά την ολοκλήρωσή της τα έργα θα τοποθετηθούν στα παρακάτω σημεία του Δήμου Χαλανδρίου: Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, Πλατεία Χίου, Αθλητικό Κέντρο (Μάρκος Παπαδάκης, Πλατεία Κέννεντυ, Δημαρχείο, Πεζόδρομος Χαϊμαντά, Πλατεία Κιοσέ, Πλατεία Δούρου, Παρκάκι Τούφα, ΚΕΠ Παλιό Δημαρχείο, ΚΕΠ Μετρό, και Συνοικισμός (Οδός Καρελά, «Ρίζες»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή