Αθήνα, Αμβούργο… στο Διάστημα

Αθήνα, Αμβούργο… στο Διάστημα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ερχόμενη Δευτέρα, η Αθήνα και το Αμβούργο θα συναντηθούν… στο Διάστημα, με «όχημα» την πλανηταριακή παράσταση ενός από τους νεότερους δημιουργούς ταινιών θόλου παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πραγματικές εικόνες από τα μεγαλύτερα επίγεια και τροχιακά τηλεσκόπια του κόσμου, ο 24χρονος Φάνης Ματσόπουλος δημιούργησε την ψηφιακή παράσταση «Από τη Γη στο σύμπαν», σχεδιασμένη έτσι ώστε όχι μόνο να σαγηνεύει τους θεατές με τις καθηλωτικές φωτογραφίες πλανητών και αστεροειδών, αλλά και να τους δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούν πόσο έχει προοδεύσει η ανθρωπότητα στο πεδίο της επιστήμης του Διαστήματος.

Μετά την παρουσίαση της πρώτης πλανηταριακής παράστασής του με τίτλο ««Ενα ταξίδι στο σύμπαν», στο Ιδρυμα Ευγενίδου τον περασμένο Φεβρουάριο, ο νεαρός κινηματογραφιστής και αστροφωτογράφος επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (European Southern Observatory) για να σκηνοθετήσει την πρώτη πλανηταριακή παραγωγή του οργανισμού, η οποία θα προσφέρεται δωρεάν στα πλανητάρια όλου του κόσμου. Ετσι, στις 22 Ιουνίου η παράσταση θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και ταυτόχρονα στο Πλανητάριο του Αμβούργου, παρουσία εκπροσώπων από πλανητάρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με αφετηρία τη Γη, το φιλμ ταξιδεύει το κοινό στους γαλαξίες πέρα από τα σύνορα του Milky Way, συνδυάζοντας την οπτική απόλαυση με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της αστρονομίας, την ανακάλυψη των τηλεσκοπίων και τα σύγχρονα τηλεσκόπια. Τη μουσική επένδυση της παράστασης υπογράφει ο Νορβηγός συνθέτης Joahn B. Monel.

Κορυφαίος διακρατικός οργανισμός αστρονομικής έρευνας, όπως επίσης και το πιο παραγωγικό επίγειο αστεροσκοπείο του κόσμου, το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο πρωτοπορεί στην κατασκευή και τη διαχείριση των ισχυρότερων επίγειων αστεροσκοπείων, ενώ σχεδιάζει ήδη τη νέα γενιά μεγάλων τηλεσκοπίων. Διαθέτει σήμερα τρία προηγμένα κέντρα παρατήρησης στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και από εκεί προέρχονται πολλές από τις εικόνες της ταινίας του Φάνη Ματσόπουλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Δευτέρας, στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προγραμματίζονται δύο προβολές, στις 6.30 και τις 7.30 μ.μ., ενώ με το κοινό θα συνομιλήσουν ο διακεκριμένος αστρονόμος του ESO Ιάσων Σπυρομίλιος, καθώς και ο ίδιος ο Φάνης Ματσόπουλος. Επιπλέον, το εργαστήριο τεχνολογίας του Ιδρύματος, «UTech Lab», θα επιτρέπει στους επισκέπτες να φωτογραφίζονται μέσα σε πλάνα της παράστασης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στο ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 το απόγευμα. Οι χώροι του Ιδρύματος είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε άτομα με αναπηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή