Αυθόρμητες στιγμές Πικάσο και Πόλοκ μπροστά στον φακό

Αυθόρμητες στιγμές Πικάσο και Πόλοκ μπροστά στον φακό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πάμπλο Πικάσο στέκεται σε ένα μπαλκόνι κρατώντας αγκαλιά ένα κανίς, δίπλα στην κόρη του Μάγια με την οποία, όπως σημειώνεται με μικρά γράμματα από άγνωστο χέρι στο κάτω μέρος της φωτογραφίας «είναι πολύ ερωτευμένος». Ο έφηβος Τζάκσον Πόλοκ επιτελεί με απόλυτη σοβαρότητα την αποστολή να κόψει τα μαλλιά του πατέρα του. Ο Αντι Γουόρχολ απολαμβάνει τον ήλιο στην παραλία του Fire Island παρέα με τους φίλους και τη μούσα του Κορίν Κέσλερ εν έτει 1949. Αυτά και δεκάδες άλλα ανέκδοτα στιγμιότυπα από την προσωπική ζωή σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα περιλαμβάνει η έκδοση«Artists Unframed», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Princeton Architectural Press σε επιμέλεια της Merry A. Foresta.

Οι περισσότερες από 100 συλλεκτικές ασπρόμαυρες εικόνες ανήκουν στην εκτενή συλλογή των Αρχείων Αμερικανικής Τέχνης του Ινστιτούτου Smithsonian και συνοδεύονται από εξίσου αποκαλυπτικές υποσημειώσεις. Καθώς οι φωτογραφίες δεν προορίζονταν για δημοσίευση (η πλειονότητά τους προέρχεται από τα προσωπικά αρχεία των εικαστικών), οι απεικονιζόμενοι κοιτάζουν τον φακό αυθόρμητα και χωρίς προσποίηση, σαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι σε καθημερινές στιγμές. «Στη φαντασία του κοινού, οι καλλιτέχνες είναι ρομαντικά, εξωτικά όντα που ζουν λαμπερές ζωές, αλλά αυτά τα ανεπιτήδευτα στιγμιότυπα τους απαθανατίζουν με τις οικογένειες, τους φίλους και τους εραστές τους», σημειώνει η επιμελήτρια και τέως διευθύντρια του δεκαετούς εγχειρήματος του Smithsonian για τη Φωτογραφία (Smithsonian Photography Initiative).

Ετσι, η Φρίντα Κάλο αγκαλιάζει τρυφερά τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα, ο νεαρός φωτογράφος Ανσελ Ανταμς στρέφει τον φακό του προς τον καθρέφτη, η γλύπτρια Una Hanbury φιλοτεχνεί ένα πορτρέτο της Τζόρτζια Ο’ Κίφι και η Αμερικανίδα ζωγράφος Gertrude Abercrombie φιλάει έναν άγνωστο άντρα μέσα σε έναν φωτογραφικό θάλαμο. Το λεύκωμα περιλαμβάνει, επίσης, φωτογραφίες των Μαρσέλ Ντισάν, Ντίζι Γκιλέσπι, Ελέιν ντε Κούνινγκ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Ε.Μ. Φόρστερ και πολλών άλλων, χρονολογούμενες κυρίως από το 1920 έως τη δεκαετία του ’60.

Με πάνω από 20 εκατ. αντικείμενα, τα διαρκώς εμπλουτιζόμενα αρχεία του Ινστιτούτου Smithsonian αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή Αμερικανικής Τέχνης στον κόσμο. Περίπου 8.000 εικόνες, έγγραφα, σκίτσα, ημερολόγια καλλιτεχνών και άλλα τεκμήρια έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα www.aaa.si.edu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή