Ρέντσο Πιάνο, οδηγίες χρήσης για το τελειότερο παλάτι στην άμμο

Ρέντσο Πιάνο, οδηγίες χρήσης για το τελειότερο παλάτι στην άμμο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Στο Λονδίνο, ο Ρέντσο Πιάνο είναι ο αρχιτέκτων που συνέβαλε πρόσφατα (2012) στη νέα κορυφογραμμή της βρετανικής πρωτεύουσας. Υψους 310 μέτρων, ο πύργος Shard, με 87 ορόφους, είναι το υψηλότερο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι πλέον αξιοθέατο.

Ο Ρέντσο Πιάνο, που είναι τόσο διεθνής όσο και Ιταλός, μίλησε στη δημοσιογράφο του «Γκάρντιαν», Ροζάνα Γκρίνστριτ, για το πώς «χτίζει κανείς το τέλειο παλάτι στην άμμο». Αυτό είναι το γλαφυρό και βιωματικό του κείμενο:

«Η σταδιοδρομία μου ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί και έχτισα το πρώτο μου παλάτι από άμμο στην παραλία της Γένοβας, όπου μεγάλωσα. Το να φτιάχνω πράγματα μού έδινε πάντα μεγάλη ευχαρίστηση – ευτυχισμένα χέρια, ευτυχισμένο μυαλό. Το να φτιάχνω κάστρα στην άμμο ήταν η εκπαίδευση της φαντασίας μου. Τώρα, ως αρχιτέκτων που κατασκευάζω κτίρια όπως το Shard, πρέπει να σκέφτομαι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά, ως παιδί που έχτιζε παλάτια από άμμο, αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Ηταν κάτι εφήμερο.

Εχω τέσσερα παιδιά. Το μεγαλύτερο είναι 50 ετών και το μικρότερο είναι 16. Ετσι, έχω περάσει μεγάλα διαστήματα φτιάχνοντας κάστρα από άμμο. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας – η κατασκευή ενός κάστρου στην άμμο μπορεί να σου δώσει ευχαρίστηση ανεξάρτητα από την ηλικία σου, παρότι βοηθάει αν σκέφτεσαι όπως ένα παιδί. Αυτές είναι οι οδηγίες:

1. Να παραδεχθείς ότι η κατασκευή ενός κάστρου στην άμμο είναι ένα εντελώς άχρηστο εγχείρημα. Μην έχεις προσδοκίες. Θα εξαφανιστεί, κυρίως γιατί δεν έχει νόημα να φτιάξεις το κάστρο πολύ μακριά από τη θάλασσα. Η σχέση του κάστρου από άμμο με τη θάλασσα είναι πολύ πιο σημαντική από την εμφάνισή του. Μελέτησε τα κύματα, μετά αποφάσισε σε ποιο σημείο θα υψώσεις το κάστρο – αν είναι πολύ κοντά εκεί που σκάει το κύμα, η θάλασσα αμέσως θα το καταστρέψει. Αν είναι πολύ μακριά, δεν θα έχεις κύματα να φλερτάρουν με το κάστρο σου. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά είναι απλό και ενστικτώδες.

2. Αρχισε να σκάβεις ένα χαντάκι εκεί όπου τα κύματα έχουν βρέξει την άμμο. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου. Χτίσε την άμμο ψηλά, έτσι ώστε να φτιάξει το σώμα του κάστρου, που στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό βουνό με κλίση, ιδανικά, 45 μοιρών. Το χαντάκι δεν χρειάζεται να είναι περισσότερο από 30 εκατοστά σε βάθος και 45 εκατοστά σε πλάτος, και το κάστρο θα πρέπει να υψώνεται περίπου στα 60 εκατοστά.

3. Φτιάξε ένα άνοιγμα στο χαντάκι, ώστε να μπει μέσα η θάλασσα. Η μαγική στιγμή είναι όταν φθάσει το κύμα και το χαντάκι γίνει τάφρος. Αν το κάστρο είναι σε καλή θέση, μπορείς να παρακολουθήσεις το νερό να εισρέει και να παφλάζει για 10 ή 15 λεπτά. Για να φυλάξεις την εικόνα στη μνήμη σου, κλείσε γρήγορα τα μάτια σου όταν το νερό μπει μέσα.

4. Τότε, βάλε μια μικρή σημαία ή ό,τι άλλο μπορείς να βρεις πάνω στο κάστρο από άμμο, μόνο και μόνο για να το κάνεις να ξεχωρίζει καθώς ο κόσμος θα γεμίζει την παραλία. Πήγαινε σπίτι και μην κοιτάξεις πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή