ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η πρώτη έκθεση φωτογραφικών βιβλίων στην Ελλάδα

i-proti-ekthesi-fotografikon-vivlion-stin-ellada-2094753

Περισσότερα από 370 επιλεγμένα φωτογραφικά βιβλία από όλο τον κόσμο περιλαμβάνει η πρώτη στο είδος της έκθεση στον ελλαδικό χώρο «The Photobook Exhibition», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival. Λευκώματα καλλιτεχνών, κατάλογοι εκθέσεων, σπάνιες εκδόσεις και έντυπα συνθέτουν ένα αφιέρωμα στο βιβλίο ως αυτοτελές έργο, εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων στον χώρο τόσο της φωτογραφίας όσο και των εκδόσεων.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν το έργο «10 Days in Krakow», που δημιούργησε ο Κινέζος Yuanyuan Yang, χρησιμοποιώντας εικόνες και σημειώσεις από τις 10 ημέρες της παραμονής του στην Κρακοβία, τη μινιμαλιστική μονογραφία «Α house is not a home» του Yann Stofer, το βραβευμένο «All the president’s men» της Αμερικανίδας Rebecca Sittler, που περιλαμβάνει φωτογραφίες τραβηγμένες σε προεδρικά μουσεία, ιστορικούς χώρους των ΗΠΑ και τα σπίτια του πατέρα και του παππού της, αλλά και το «Βaghdad Calling: Reports from Turkey, Syria, Jordan and Iraq» του καταξιωμένου φωτορεπόρτερ Geert Van Kesteren, με πρωταγωνιστές Ιρακινούς εγκατεστημένους στη Βαγδάτη, την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία.

Στους ανθρώπους και τα τοπία του Νεπάλ εστιάζει, στον πολυσέλιδο τόμο «Nepal 1975-2011», o Kevin Bubrisk, πολυβραβευμένος φωτογράφος και καθηγητής στο Κολέγιο Green Mountain του Βερμόντ, ο οποίος τη δεκαετία του ‘70 έφτασε στην υποβαθμισμένη Ζώνη Karnali ως μέλος ειρηνευτικής αποστολής και έκτοτε διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα. Ακόμα, στο βιβλίο του με τίτλο «Derive» ο Stefano Vigni καταγράφει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον της Ιταλίας, ενώ η Eva Tomei αναζητά τα ίχνη του ομηρικού Οδυσσέα στη Μεσόγειο με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της σειράς «Finding Homer».

Από την έκθεση δεν λείπουν οι ελληνικές εκδόσεις, όπως το «81» του Φώτη Μηλιώνη, το «Despina Pilati Photographs» της Δέσποινας Πιλάτη, το «By necessity» του Κωνσταντίνου Δουμπενίδη, το «Figures in Time» της Αναστασίας Σγουρού και το «Τα χρώματα της Μήλου» της Βασιλικής Τσούτσουβα.

Το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival με θέμα «Reframe Memory» συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς) έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου.