Τα νεκρά δένδρα του Ai Wei Wei από τη Νότια Κίνα στο Λονδίνο

Τα νεκρά δένδρα του Ai Wei Wei από τη Νότια Κίνα στο Λονδίνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θραύσματα των νεκρών αιωνόβιων δέντρων από τα βουνά της Νότιας Κίνας πωλήθηκαν ως διακοσμητικά στις αγορές της πόλης Jingdezhen. Από το 2009, ο καλλιτέχνης Ai Wei Wei τα αγοράζει, τα μεταφέρει στο στούντιό του στο Πεκίνο και σταδιακά τα συναρμολογεί, δημιουργώντας νέα, ολόκληρα δέντρα. «Απλώς προσπάθησα να φανταστώ πώς έμοιαζε στ’ αλήθεια το κάθε δέντρο», αναφέρει. Ελπίδα της Βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών είναι να καταφέρει να εγκαταστήσει οκτώ δέντρα-γλυπτά στην ιστορική αυλή της, στο Λονδίνο, το ερχόμενο φθινόπωρο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος στο έργο του σημαντικού Κινέζου εικαστικού. Καθώς το κόστος της μεταφοράς τους ξεπερνά τις 140 χιλιάδες ευρώ και η έκθεση διοργανώθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του διεθνούς φιλότεχνου κοινού μέσω μιας καμπάνιας χρηματοδότησης στην πλατφόρμα Kickstarter (www.kickstarter.com).

«Είναι ένα πείραμα και εμπεριέχει ρίσκο, αλλά δεν είναι απερίσκεπτο», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ακαδημίας, Τιμ Μάρλοου. «Αν πετύχει, εξαιρετικά. Διαφορετικά, η προσπάθεια άξιζε τον κόπο». Η εκστρατεία επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου όχι μόνο να συμβάλουν στη διοργάνωση μιας ενδιαφέρουσας έκθεσης, αλλά συγχρόνως να εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους προς τον Αi Wei Wei, ο οποίος επί του παρόντος δεν διαθέτει διαβατήριο και πιθανότατα δεν θα καταφέρει να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 19 Σεπτεμβρίου. Το 2011, ο καλλιτέχνης συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές και παρέμεινε υπό κράτηση για 81 ημέρες. Τον τελευταίο χρόνο, πάντως, του επιτράπηκε να διοργανώσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στο Πεκίνο. «Το κράτος, αν και καταπιεστικό, κατευθύνεται προς μια πιο ισότιμη κοινωνία», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Art Newspaper. «Είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακτήσω το διαβατήριό μου, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Χωρίς διαβατήριο παραμένω καλλιτέχνης και μπορώ να χρησιμοποιώ το Ιντερνετ για να επικοινωνώ».

Η έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών συνιστά το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στον Ai Wei Wei σε εκθεσιακό χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα περιλαμβάνει έργα φιλοτεχνημένα από το 1993 μέχρι σήμερα, καθώς και εγκαταστάσεις δημιουργημένες ειδικά για την ακαδημία.

Αν η καμπάνια χρηματοδότησης πετύχει, η ακαδημία δεν αποκλείεται να καταφύγει ξανά στο Kickstarter για μελλοντικά εγχειρήματα, ωστόσο μόνο «σε ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι για να υποκαταστήσει τις εταιρικές χορηγίες. Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία εξασφαλίζουν μια σειρά από προνόμια ανάλογα με το μέγεθος της συμβολής τους, όπως πρόσβαση σε αποκλειστικό υλικό, ιδιωτικές ξεναγήσεις, ένα γεύμα με τους επιμελητές ή, για τις πιο «ταπεινές» προσφορές, ένα… κλείσιμο του ματιού από τον γάτο του Ai Wei Wei, Γκάρφιλντ.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 48.000 ευρώ, με δύο δωρητές να έχουν προσφέρει πάνω από 3.500 ευρώ έκαστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή