Εκθέσεις έργων Θάνου Τσίγκου και Θόδωρου Μανωλίδη στη Σύρο

Εκθέσεις έργων Θάνου Τσίγκου και Θόδωρου Μανωλίδη στη Σύρο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές εκθέσεις πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στη Σύρο, με την επιμέλεια του συλλέκτη και προέδρου της Εικαστικής Επιτροπής Σύρου-Ερμούπολης, Κώστα Ιωαννίδη, σε συνεργασία με τον δήμο του νησιού.

Η πρώτη έκθεση είναι ένα αφιέρωμα στο έργο του ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, και φιλοξενείται στην Αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη.

Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζει το έργο του ζωγράφου Θόδωρου Μανωλίδη και φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας (το έργο της φωτογραφίας είναι από την έκθεση), που στεγάζεται στην ανακαινισμένη έπαυλη Τσιροπινά.

Ο Θάνος Τσίγκος, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «ζωγράφος των λουλουδιών», έζησε και δούλεψε στο Παρίσι και πέθανε το 1965 στην Αθήνα. Τα έργα που εκτίθενται στη Σύρο προέρχονται από τη συλλογή του ανιψιού του, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Εργα του Θόδωρου Μανωλίδη έχουν φιλοξενήσει πολλές μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού. Οι Paul Faccatti στο Παρίσι και στη Ζυρίχη, η Frumkin Gallery και η Malborough Gallery στη Νέα Υόρκη κ.ά. Είναι ένας ζωγράφος που διαγράφει αξιοσημείωτη πορεία στο εξωτερικό.

Τα έργα του είναι κοντά στην ελληνιστική και βυζαντινή ζωγραφική, αρχαίες παραστάσεις που καταργούν τον συγκεκριμένο χώρο και παρασύρουν σε μια άλλη ατμόσφαιρα περισσότερο μαγική και συμβολική. Ο ζωγράφος, παρά το γεγονός ότι ζει πολύ στο εξωτερικό, ξέρει πως οι «αλήθειες» του βρίσκονται στην ιστορία και τις παραδόσεις της γης του. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή