Εικαστικά έργα με φόντο το ρευστό και πολυτάραχο παρόν

Εικαστικά έργα με φόντο το ρευστό και πολυτάραχο παρόν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία περίοδο ραγδαίων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών επιχειρούν να προσεγγίσουν μέσω του έργου τους οι εννέα Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στην εικαστική έκθεση «In Flux» («Σε κατάσταση ρευστότητας»). Η κατασκευή των εθνικών ταυτοτήτων, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η πολυτάραχη σχέση Ανατολής και Δύσης, η κατάρρευση των παγιωμένων θεσμών και οι στιγμές διαμαρτυρίας ή αντίστασης συνιστούν τα κεντρικά θέματα μιας εικαστικής αναζήτησης εν εξελίξει, στην οποία το ελληνικό κοινό δεν θα δυσκολευτεί να εντοπίσει σημεία αναφοράς. Μια διοργάνωση του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2015» και της «eleusis2021. Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη», η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στην Παραλία της Ελευσίνας, και θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Γεννημένοι από το 1967 έως το 1985, οι εικαστικοί, που επιλέχθηκαν με κριτήριο την ποιότητα της δουλειάς τους και την ενασχόλησή τους με τη σύγχρονη, ρευστή συγκυρία εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανήκουν στη νεώτερη γενιά δημιουργών με διεθνή παρουσία, ενώ αρκετοί έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους στην Μπιενάλε της Βενετίας. Ανάμεσά τους η ριζοσπαστική ομάδα Bouillon Group, που δραστηριοποιείται από το 2008 στη Γεωργία, η γεννημένη στην Ελλάδα Αικατερίνη Γεγησιάν, η οποία προσφάτως εξέθεσε έργα της στο Περίπτερο της Αρμενίας στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, και ο Ολλανδός Henk Wildschut, ο οποίος έχει αποτυπώσει με τον φακό του την καθημερινότητα των μεταναστών στη λεγόμενη «Ζούγκλα», κοντά στο λιμάνι του Καλαί, καθώς και στη Νότια Ισπανία, τη Μάλτα, την Πάτρα και τη Ρώμη. Συμμετέχουν, επίσης, η Emine Gozde Sevim, που πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από το Emergency Fund της Magnum, με αφορμή τη δουλειά της «Homeland Delirium», και ο επίσης τουρκικής καταγωγής πολυβραβευμένος Ahmet Ogut, οι Ουκρανοί φωτογράφοι Sergiy Lebedynsky και Vlad Krasnoshchok, ο γεννημένος στο Παρίσι Emeric Lhuisset και ο Γάλλος περφόρμερ και φωτογράφος Thomas Mailaender.

Την επιμέλεια υπογράφει η Shoair Mavlian, επιμελήτρια της λονδρέζικης Tate Modern, με ειδίκευση στη φωτογραφία. Πρόσφατα συνεπιμελήθηκε τη μεγάλη έκθεση «Conflict, Time, Photography», που διοργάνωσε η Tate στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκθεση συνοδεύεται από ένα δοκίμιο και έναν μικρό κατάλογο. Είσοδος ελεύθερη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή