Το σώμα γίνεται ένα με το βιομηχανικό τοπίο

Το σώμα γίνεται ένα με το βιομηχανικό τοπίο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι το σώμα στο βιομηχανικό περιβάλλον; Ποια είναι η σχέση του με τη γη, το μέταλλο, το τσιμέντο; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που οδήγησαν την εικαστικό και χορογράφο Αιμιλία Μπουρίτη να ξεκινήσει την έρευνά της για την έκθεση και περφόρμανς, που θα παρουσιάσει στην Ελευσίνα σε λίγες μέρες. «Ελευση/Χώρος Χρόνος Ενέργεια. Το σώμα στο βιομηχανικό τοπίο της Ελευσίνας» είναι ο τίτλος της και τα εγκαίνια θα δοθούν την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, στο πλαίσιο των φετινών Αισχυλείων. Το έργο ερευνά τη σχέση του σώματος με το βιομηχανικό τοπίο της Ελευσίνας σε χώρους όπως τα Παλαιά Λατομεία Ελευσίνας, το Παλαιό Καρνάγιο, το εργοστάσιο Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πρώην Πετρόλα.

Μέσα έκφρασης του έργου είναι η κίνηση του σώματος, η site specific art, η περφόρμανς, η εγκατάσταση, η κινούμενη εικόνα και η φωτογραφία. Με μέτρο το ανθρώπινο σώμα τη μνήμη και το βίωμα, η «Ελευση» καταγράφει την αρχιτεκτονική, τη δυναμική και την ιστορία τους. Το σώμα κινείται μέσα στους χώρους δημιουργώντας ένα καινούργιο περιβάλλον, στο οποίο ο άνθρωπος συναντά τον βιομηχανικό χώρο όπου συνυπάρχουν και αναδημιουργούν ένα νέο πεδίο πραγματικότητας.

«Μήπως με τις αλλαγές του τρόπου ζωής του ανθρώπου το βιομηχανικό τοπίο φαντάζει τώρα ανυπεράσπιστο; Τελικά μήπως δεν μπορούμε να ζούμε χωριστά;» διερωτάται η Αιμιλία Μπουρίτη μέσα από την εγκατάσταση/περφόρμανς την οποία ερμηνεύει η ίδια. Η καλλιτέχνης με αξιόλογη πορεία στα εικαστικά, στην εκπαίδευση και το χοροθέατρο στη νέα της δουλειά δεν προσεγγίζει το βιομηχανικό τοπίο με «ψεύτικη αισθητική», όπως λέει, αλλά «με άνοιγμα του νου που δέχεται τη δαιδαλώδη δημιουργία του». «Είμαι τμήμα του, είναι τμήμα μου. Αναγνωρίζοντάς το επαναπροσδιορίζω τα όρια, είναι μέρος του κόσμου μου αλλά δεν είναι ο κόσμος μου. Ετσι μπορώ και ελευθερώνομαι και ανακαλύπτω ξανά τη δυναμική του βιομηχανικού τοπίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κυριακή 6/9, έναρξη 8.30 μ.μ. Η εγκατάσταση θα διαρκέσει έως τις 18/9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή