«Animasyros», πιο πλούσιο και με εκπλήξεις

«Animasyros», πιο πλούσιο και με εκπλήξεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο εντυπωσιακό από ποτέ υπόσχεται να είναι το φετινό φεστιβάλ «Animasyros», που επιστρέφει για όγδοη χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Οι μικροί και μεγάλοι λάτρεις των κινουμένων σχεδίων θα έχουν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες από όλο τον κόσμο και αφιερώματα σε γνωστούς καλλιτέχνες, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να συναντηθούν με καταξιωμένους και ανερχόμενους δημιουργούς.

Για πρώτη φορά, εκτός από τα καθιερωμένα, διαγωνιστικά και μη, προγράμματα (διεθνές και σπουδαστικό διαγωνιστικό, ελληνικό πανόραμα κ.ά.), θα εγκαινιαστεί ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στις μεγάλου μήκους παραγωγές, το οποίο προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός επίσημου διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μεγάλου μήκους. Προγραμματίζεται, επίσης, ένα αφιέρωμα στους Ιρανούς καλλιτέχνες με την παρουσίαση εννέα ταινιών. Παράλληλα, στο τμήμα της «Αγοράς», οι επαγγελματίες του χώρου θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν μεταξύ τους, να παρακολουθήσουν ταινίες και να παραστούν σε παρουσιάσεις.

Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι διοργανωτές στο κοινό του φετινού φεστιβάλ είναι η πρωτότυπη σύμπραξη του animation με το λυρικό θέατρο, που προέκυψε χάρη σε μία πολλά υποσχόμενη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, οι διακεκριμένοι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Βουδουράκη και Δημήτρης Πακσόγλου, συνοδευόμενοι από τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν στα ελληνικά άριες και ντουέτα από την κωμική οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα». Ταυτόχρονα, στη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου «Απόλλων» θα προβάλλεται, αντί σκηνικού, μια μικρής διάρκειας ψηφιακή ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο κλασικό έργο, την οποία δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη. Τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, σταθερός συνεργάτης της Λυρικής Σκηνής από το 2013.

Απόφοιτος του Camberwell College of Arts του Λονδίνου και του California Institute of the Arts του Λος Αντζελες, η Ειρήνη Βιανέλλη έχει γράψει και εικονογραφήσει το παιδικό βιβλίο «Filo» και έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτης σε θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και διαφημιστικά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παραγωγή, τον σχεδιασμό, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων.

Το διασημότερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα κωμικής οπερέτας σε τρεις πράξεις, η «Νυχτερίδα» πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1874 στη Βιέννη και τυχαίνει να είναι η πρώτη παραγωγή που ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή τον Μάρτιο του 1940 στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Animasyros είναι ελεύθερη. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα στην ιστοσελίδα www.animasyros.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή