Μαθητές ζωγραφίζουν τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη

Μαθητές ζωγραφίζουν τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Ενα χάρτινο δέντρο με κρεμαστά κόκκινα μήλα. Στα κλαδιά του λέξεις ιερές, γραμμένες από χέρια παιδικά: σεβασμός, παιδεία, ειρήνη. Κάτω απ’ το δέντρο η Ακρόπολη ζωγραφισμένη με φόντο έναν καταγάλανο ουρανό. Αυτό το όμορφο «δέντρο της δημοκρατίας» είναι μόνο μία από τις εικόνες που μένουν στη σκέψη όσων επισκεφτούν τη μαθητική έκθεση «Δημοκρατία για Εμένα», που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που διοργανώνεται στην Αθήνα (13-15/9) με τη συνεργασία των International New York Times, του Δήμου Αθηναίων, του United Nations Democracy Fund και της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δημοκρατία για Εμένα» (παιδιά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού από δημόσια σχολεία της Αθήνας και παιδικές εξοχές/κατασκηνώσεις του δήμου) είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στις αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης.

Στα δεξιά της αίθουσας μας τραβούν την προσοχή διάφορα έργα. Η «Πολιτεία της Δημοκρατίας» από το 165ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών με τα σπίτια της υγείας, της ελεύθερης έκφρασης, της ασφάλειας, του πολιτισμού. Πολλές οι αναφορές στα έργα των παιδιών στα θέματα του ρατσισμού, του εκφοβισμού, της βίας. «Σεβασμός στον απλό άνθρωπο», «Διεκδικώ την παιδική μου ηλικία σημαίνει παιχνίδι και ξεγνοιασιά», «Ολος ο κόσμος είναι μια ομάδα», «Μεγαλώνοντας υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου» είναι μερικές από τις δηλώσεις των παιδιών που κοσμούν τα έργα. Ενα αφιέρωμα στη «Δημοκρατία τότε» (Σωκράτης, Πλάτωνας, Κλεισθένης) και στη «Δημοκρατία σήμερα» με φωτογραφίες, αντίστοιχα, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέξη Τσίπρα θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς, καθώς προέρχονται από ιδέες παιδιών που ζητήθηκαν να πάρουν μέρος στην έκθεση. Παρά την παρουσία των επισήμων στα εγκαίνια, το πρωινό της Κυριακής στο Πάρκο Ελευθερίας αντηχεί από ήχους γαλήνης, το θρόισμα των φθινοπωρινών φύλλων, τα τραγούδια των πουλιών. Ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει στην «αγκαλιά του» τις σκέψεις και τα όνειρα των παιδιών.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

​​Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά έως και την Παρασκευή (10 π.μ.-8 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή