Νέοι δρόμοι αναβίωσης των κλασικών αξιών

Νέοι δρόμοι αναβίωσης των κλασικών αξιών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι σύγχρονοι Ελληνες έχουν τραυματική σχέση με την κλασική αρχαιότητα είναι η αίσθηση της μειονεξίας. Αλλωστε, πολύ συχνά, η σύζευξη του τότε και του σήμερα γίνεται με όρους ακαλαισθησίας και ημιμάθειας. Πώς όμως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το παρελθόν μας με ανοιχτό πνεύμα και μια αίσθηση ουσιαστικής υπερηφάνειας;

Η συνάντηση «Τέχνη & Δημοκρατία» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Costa Navarino, σε μια συνεργασία του ξενοδοχείου με τη διεθνή έκδοση των New York Times, ανοίγει νέους δρόμους με απτά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσαν να αναβιώσουν οι αξίες της πνευματικής κληρονομιάς μας.

Την ώρα που έδυε ο ήλιος, μια συζήτηση με πολλούς λαμπρούς ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν και ο καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς, πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου, θέτοντας μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα: Πού και πώς ανθεί η καλλιτεχνική δημιουργία; Πώς σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου; Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε μεγαλύτερη μερίδα του κοινού; Πόσο «δημοκρατική» μπορεί να είναι μια κριτική προς το σύνολο της δουλειάς ενός καλλιτέχνη; Οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν σε κουβέντα με εξαιρετική ροή και αλληλοκάλυψη, όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακούστηκαν πολλές απόψεις. Στο φόντο, ο ήλιος έδυε εκεί όπου έχει εντοπιστεί το ανάκτορο του Νέστορα, κοντά στο ξενοδοχείο. Η συζήτηση έγινε υπό την προεδρία του Serge Schmemann, μέλους της συντακτικής επιτροπής των ΝΥΤ, με συντονιστές τον σύμβουλο τέχνης Florian Wupperfeld και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Μίλησαν οι: Sir Richard Dearlove, πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας (MI6), Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός Παιδείας, Valérie Plame, συγγραφέας, μέλος της Global Zero Leadership Board, Benny Tai, επικεφαλής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, Steven Erlanger, διευθυντής των New York Times Λονδίνου, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, και ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Κ».

Η εκδήλωση απετέλεσε προπομπό των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου «Athens Democracy Forum».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή