Ανατρεπτική περφόρμανς με αφορμή έκθεση για τον Μαλέβιτς στο ΚΜΣΤ

Ανατρεπτική περφόρμανς με αφορμή έκθεση για τον Μαλέβιτς στο ΚΜΣΤ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σηματοδοτεί το πέρασμα από την απάθεια στην ενέργεια. Γι’ αυτό ντυθείτε στα μαύρα ή στα άσπρα, σχηματίστε ένα Μαύρο Τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο και διαδηλώστε καλλιτεχνικά την αφύπνισή σας. Είναι μια πολιτική πράξη σε μια μεταβατική εποχή των αλλαγών, των ρήξεων των ανατροπών, αλλά και της ελπίδας. Την πρόσκληση για την πρωτοποριακή περφόρμανς «Public Square» του Γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball απευθύνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τιμώντας με μια συλλογική διαδραστική τέχνη στον δημόσιο χώρο τα 100 χρόνια από τη «γέννηση» του «Μαύρου Τετραγώνου» και τα ογδόντα χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού του, Καζιμίρ Μαλέβιτς. «Εναν αιώνα πριν (1915) το συμβολικό ζωγραφικό έργο του σουπρεματιστή καλλιτέχνη απέρριπτε τους περιορισμούς στην τέχνη, δήλωνε μια νέα αισθητική και φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με τον ρεαλισμό στην τέχνη, αλλά και το σημείο μηδέν της ζωγραφικής. Σήμερα, σε μια περίοδο που η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ασταθής, το Public Square δίνει την ώθηση για αφύπνιση και αντίδραση, διαμορφώνει την πολιτική και κριτική αντίληψη, προσκαλεί το κοινό να αρθρώσει κριτικό λόγο, προκαλεί σε γόνιμη επικοινωνία και αντιπαράθεση», σημειώνει η ιστορικός της Τέχνης του ΚΜΣΤ Ειρήνη Παπακωνσταντίνου για την τελευταία δράση του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε.

Η ασπρόμαυρη καλλιτεχνική διαδήλωση ενταγμένη στη φιλοσοφία της φετινής Μπιενάλε «από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης» θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το περίπτερο 6 της ΔΕΘ-Helexpo (εκεί φιλοξενείται η κεντρική έκθεση) και, ύστερα από μία διαδρομή στο κέντρο της πόλης, θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Αφορμή της επετειακής καλλιτεχνικής δράσης-πολιτικής πράξης αποτελεί η έκθεση του ΚΜΣΤ «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο» (Μονή Λαζαριστών), όπου φιλοξενούνται έργα-φωτογραφίες του ιδίου του Kuball. Είναι το δεύτερο «Μαύρο Τετράγωνο» του Γερμανού εικαστικού. Αντίστοιχο είχε οργανώσει στο Αμβούργο πριν από επτά χρόνια. Οι συμμετέχοντες στη σημερινή περφόρμανς θα λάβουν ως δώρο την αφίσα του Public Square υπογεγραμμένη και αφιερωμένη ονομαστικά από τον καλλιτέχνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή