Οσα έγιναν και όσα δρομολογήθηκαν σε είκοσι ημέρες

Οσα έγιναν και όσα δρομολογήθηκαν σε είκοσι ημέρες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συνάντηση τρεις μέρες πριν από τις εκλογές με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είχαν χθες το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι. Απολογιστική; Απολογιστική. Και θα μπορούσε να πει κανείς και εξαγγελτική, αφού η κ. Πλάκα ξεδίπλωσε και το όραμά της για τον πολιτισμό σε κάποια θέματα.

«Θα σας πω για μερικά πράγματα που κάναμε, που δρομολογήσαμε, που ονειρευτήκαμε να γίνουν από τους επόμενους», είπε, αφού ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες της σ’ αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου. Και άρχισε να απαριθμεί κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε.

Πρώτη πρώτη η «αξιοποίηση αφανών αρχαίων αριστουργημάτων με σκοπό την προβολή τους σε ξένες χώρες και την ανταποδοτικότητα». Η κ. Πλάκα είπε ότι δημιουργούνται θεματικές εκθέσεις από τα ντεπό των μουσείων, που θα συνοδεύονται από «βαρυσήμαντο αγγλόφωνο κατάλογο που θα είναι και ο προπομπός μας στις προτάσεις που θα κάνουμε στα μουσεία του εξωτερικού. Να βάλουμε ταρίφες δανεισμού. Να αρχίσουμε να μαζεύουμε χρήματα από τον πολιτισμό ή ανταποδοτικής αξίας εκθέσεις». Εχουν βρεθεί δε οι χορηγοί των καταλόγων. Οι πρώτες θεματικές εκθέσεις είναι ήδη σχεδιασμένες: «Ταξιδευτές στη θάλασσα», «Το ελληνικό ευ αγωνίζεσθαι», «Το κάλλος στην αρχαιότητα», «Αθηναϊκή Δημοκρατία», «Ελληνικό πανόραμα».

Αμέσως μετά η κ. Πλάκα αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψή της στο ΟΑΚΑ «που από σήμερα λέγεται πλέον Ολυμπιακό Πάρκο». Ετσι, χθες θα περνούσε από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η κήρυξη κάποιων έργων –όπως η κατασκευή Καλατράβα– ως διατηρητέων μνημείων. «Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν μνημεία που αξίζουν την προστασία μας και θα πρέπει να αξιοποιηθούν, αναπτύσσοντας και ήπιες εμπορικές δραστηριότητες». Στην ίδια κατεύθυνση είναι η κήρυξη ως μνημείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η κ. Πλάκα είπε ότι συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για την προσπάθεια για άλλη μια φορά στην οδό Τοσίτσα, αλλά και για τις δυνατότητες αποκατάστασης της ανοιχτής πληγής του κέντρου, των κινηματογράφων «Απόλλων» και «Αττικόν». Και μετά αναφέρθηκε σε όσα πρόλαβε να υπογράψει, σε όσα προσπάθησε να ξεμπλοκάρει αυτό το σύντομο διάστημα. «Υπέγραψα πάρα πολλά πράγματα που λίμναζαν, π.χ. πάρα πολλά προγράμματα για το ΕΣΠΑ», είπε, και όλοι αντιληφθήκαμε ένα δυνατό «καρφί» για τον προηγούμενο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Κι εκεί πρόσθεσε η γενική γραμματέας κ. Βλαζάκη: «Και τα υπογράφει πολύ γρήγορα η κ. υπουργός»! Θέλει να συνεχίσει την πολιτική καριέρα ήταν η ερώτηση-κερασάκι. «Είναι δύσκολη η απάντηση, γιατί δεν θέλω να εγκαταλείψω την Πινακοθήκη. Το κομμάτι της ιδεολογίας του καθενός φαίνεται από τις πράξεις του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή