Ενας Γερμανός στο τιμόνι του Βρετανικού Μουσείου

Ενας Γερμανός στο τιμόνι του Βρετανικού Μουσείου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα τι έχει συμβεί με τους Γερμανούς που αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις σε πρωτοκλασάτα μουσεία της Ευρώπης; Μετά τη σειρά της Ιταλίας όπου o διεθνής ανοικτός διαγωνισμός πέρασε ακόμα και τα Ουφίτσι σε γερμανικά χέρια, ήρθε η σειρά της Βρετανίας να δει έναν παγκόσμιας εμβελείας και εθνικού κύρους θεσμό να αποκτά γερμανική ηγεσία.

Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ, έπειτα από 13 χρόνια επιτυχούς καριέρας, θα παραδώσει τα ηνία στον Χάρτβιγκ Φίσερ, νυν διευθυντή στο Μουσείο της Δρέσδης. Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση μιας νέας τάσης που θέλει αρκετές χώρες της Ευρώπης –πάντως όχι τη δική μας– να θεωρεί πως το να είναι κάποιος κατάλληλος για μια τόσο καίρια θέση είναι ζήτημα ικανότητας και όχι εντοπιότητας. Για πρώτη φορά ύστερα από 262 χρόνια το Βρετανικό Μουσείο θα έχει ξένο διευθυντή.

Ποιος είναι ο κ. Φίσερ με τον οποίο θα πρέπει πλέον να γνωριστούμε καλά, καθώς θα χειρίζεται από την πλευρά του μουσείου το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών;

Είναι 53 ετών και έχει πραγματοποιήσει λαμπρές σπουδές σε Βόννη, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. Μιλάει καλά πολλές γλώσσες και θεωρείται κοσμοπολίτης. Ο πρώτος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Βασιλεία, ενώ καταξιώθηκε στη Δρέσδη. Εχει γεννηθεί στο Αμβούργο και είναι παντρεμένος με ψυχοαναλύτρια. Δεν έχει εργαστεί στην Αγγλία ποτέ, αλλά έχει συνεπιμεληθεί μια μεγάλη έκθεση.

Λέγεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, καθώς το Δ.Σ. έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως». Αναμένεται και η έγκριση του πρωθυπουργού Κάμερον. Παράλληλα λέγεται ότι την υποψηφιότητα του Φίσερ προώθησε ο ίδιος ο ΜακΓκρέγκορ, που τον εκτιμούσε. Αλλο ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι πως ο τέως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου θα αναλάβει ρόλο συμβούλου στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Βερολίνου Humboldt-Forum.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή