ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μια Στέγη στον κόσμο

30s13st1

Σε πολλά θα μπορούσε να σταθεί κανείς από την παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το 2015-16, που έγινε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Σε σπουδαίες παραστάσεις θεάτρου και χορού, σε διαλέξεις συγγραφέων όπως ο Ντον Ντελίλο, σε φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα, στον κόσμο που γέμισε την αίθουσα αλλά και στην πρωτότυπη παρουσίαση.

Πάνω στη σκηνή, μπροστά σε ένα σκηνικό με ξύλινα κουτιά μεταφοράς με την ένδειξη fragile, που παρέπεμπαν σε τελωνείο –έμπνευση του Θάνου Σαμαρά και της Εύας Μανιδάκη– ακούσαμε από τον Αντώνη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, και τη δημιουργική ομάδα της Στέγης τις επιλογές για τη σεζόν που ξεκινάει. Η φιλοσοφία του προγράμματος καθορίζεται από τα 4 Ε: Eλληνες, εξωστρέφεια, Ευρώπη, εκπαίδευση.

Αξίζει να σταθούμε στο δεύτερο· στην εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική που ακολουθεί η Στέγη μπαίνοντας σε διεθνή δίκτυα πολιτισμού. Συνεργάζεται με μεγάλους οργανισμούς και συμμετέχει σε συμπαραγωγές ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού. Δύο από τα κορυφαία γεγονότα στη Στέγη θα είναι η αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας «Available Light» των Τζον Ανταμς, Λουσίντα Τσάιλντς και Φρανκ Γκέρι, και η νέα παραγωγή «Complicite The Encounter» του Σάιμον Μακ Μπάρνεϊ.

Και φυσικά η σημασία αυτών των παραστάσεων δεν εξαντλείται στην καλλιτεχνική τους αξία. Αλλά στο ότι η Στέγη με τις επιλογές της χτίζει ένα πεδίο διαλόγου με το εξωτερικό, εξασφαλίζει παράλληλα «διαβατήριο» σε Ελληνες δημιουργούς μέσω ανταλλαγών, υποστηρίζει εν γένει το πιο δημιουργικό, το πιο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας.