Πολιτισμός, για πολλοστή φορά απών

Πολιτισμός, για πολλοστή φορά απών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δύο ισχυρές και αλληλοϋποστηριζόμενες «βιομηχανίες» της χώρας. Αν λοιπόν μιλάς για ανάπτυξη και δεν λες λέξη για πολιτισμό και τουρισμό, για όσα μπορούν να φέρουν στο κράτος με τις υπάρχουσες και, κυρίως, με νέες συνέργειες, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ασφαλώς, ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο μόνος πρωθυπουργός που αμέλησε να αναφερθεί στον πολιτισμό. Σπανίως τον θυμούνται οι πολιτικοί, σπανιότατα οι πρωθυπουργοί στις προγραμματικές τους δηλώσεις στη Βουλή. Oταν τον επικαλούνται είναι συνήθως κατά την προεκλογική περίοδο – μαζί με μερικά άλλα που ύστερα ξεχνούν…

Βεβαίως, η Αριστερά πιστεύει ότι η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν για εκείνη προνομιακό πεδίο. Ομως, ούτε αυτό στάθηκε αρκετό για να αναφέρει κάτι σχετικό με τον δεύτερο προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε παρουσιάζοντας τους άξονες της νέας κυβέρνησης, μίλησε για ανάκαμψη, για επιστροφή στην ανάπτυξη, τόνισε ότι αποσκοπεί σε αναπτυξιακές επενδύσεις από ιδιώτες με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες. Σκοπός, να ενισχυθούν οι τομείς όπου η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Πρόσθεσε δε ότι σχεδιάζεται η ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για την ενίσχυση του τουρισμού, της ναυτιλίας, του αγροτικού τομέα…

Ο πολιτισμός για άλλη μια φορά απών. Καμία κουβέντα ούτε για τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν από τον συνδυασμό του με τον τουρισμό, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από την πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη, για τις καινοτόμες ιδέες που χρειάζονται, για τα μουσεία που πρέπει να βελτιωθούν αντί να μένουν απαξιωμένα και αδύναμα, τους αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να είναι ανοιχτοί, με πωλητήρια γεμάτα από νέα προϊόντα κι όχι με ό,τι έχει ξεμείνει στα ράφια. Στη Δήλο με τους 800 επισκέπτες καθημερινά το καλοκαίρι το μουσείο, πέφτουν οι φαγωμένοι σοβάδες. Η περιφέρεια είναι γεμάτη από παρόμοια παραδείγματα όπου οι έφοροι προσπαθούν χωρίς χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό να τα βγάλουν πέρα. Ακόμη και τα μεγάλα μουσεία της χώρας έχουν ανάγκες από χρήματα για την έκδοση λευκωμάτων μέχρι ανάγκες για τα αναλώσιμα υλικά, κι εκεί αναλαμβάνουν όσο μπορούν οι σύλλογοι Φίλων των κατά τόπους μουσείων. Κάποια τα επισήμανε στη χθεσινή του ομιλία ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο πρωθυπουργός προχθές μίλησε βεβαίως για την ανάγκη συναίνεσης της ελληνικής κοινωνίας σε τομείς όπως η παιδεία, συναίνεση που είναι απαραίτητη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και στους ακόμα δυσκολότερους που έρχονται. Ομως τι είναι αυτό που μας βοηθά να συναινούμε, όταν, βεβαίως, συναινούμε; Οσα και αν είναι εκείνα που πολιτικά μάς χωρίζουν, είναι περισσότερα αυτά που πολιτιστικά μάς ενώνουν. Συλλογική μνήμη και προσδοκία – αυτά μπορούν να κινητοποιήσουν τη συναίνεση. Και ένας πρωθυπουργός που απευθύνει κοινωνικό προσκλητήριο σε μια τόσο δύσκολη στιγμή θα έπρεπε να τα επικαλεστεί. Αν ακόμα παραβλέπει ότι ο πολιτισμός φέρνει έσοδα, τουλάχιστον ας αναλογιστεί ότι φέρνει και ελπίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή