Η «Κ» στον παράδεισο των κόμικς

Η «Κ» στον παράδεισο των κόμικς

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ν.ΥΟΡΚΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αν και είμαστε προϊδεασμένοι για τον πανικό που θα γίνεται εκεί, το e-mail που λάβαμε πριν λίγες μέρες με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο «Πώς να επιβιώσεις στο Comic Con της Νέας Υόρκης», ενισχύει αυτή την πεποίθηση περί πανικού. Φίλοι που αγαπούν το κόμικ και έχουν βρεθεί εκεί μας είπαν: «Δεν μπορείς να φανταστείς τι θα αντικρίσεις εκεί! Δεν μπορείς να φανταστείς τι θα σε περιμένει!». Μας έδωσαν κι αυτοί τις συμβουλές τους, και μας τόνισαν ξανά και ξανά την τρέλα που επικρατεί εκεί.

Το New York Comic Con είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα συνέδρια για το κόμικ της Αμερικής. Το άλλο πραγματοποιείται στην Δυτική Ακτή, στο San Diego, και μπορεί να έχει πλουσιότερη ιστορία –εκεί δίνονται και τα βραβεία Eisner (σκεφτείτε κάτι σαν τα Όσκαρ για κόμικς)-, ωστόσο το Comic Con της Νέας Υόρκης, που πραγματοποιείται από το 2006, έχει μια εξαιρετική δυναμική που πλέον τείνει να ξεπερνάει σε επισκεψιμότητα αυτό του San Diego. Το 2014, σύμφωνα με την Wikipedia, επισκέφτηκαν το Comic Con της Νέας Υόρκης περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες.

Το εκθεσιακό κέντρο του Convention είναι το Javits Center, βρίσκεται στο Μανχάταν και μοιάζει τεράστιο. Και για το τετραήμερο από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου, εκεί θα βρίσκονται στραμμένα τα μάτια των φίλων του κόμικ. Το μέρος θα γεμίσει ήρωες, χρώματα και φράσεις σε μπαλονάκια. Πολλοί θα σπεύσουν μασκαρεμένοι ως κάποιος από τους αγαπημένους τους ήρωες των κόμικς, των βιντεοπαιχνιδιών ή του κινηματογράφου (Cosplay). Στους διαδρόμους θα συναντάς Σούπερμαν, Μπάτμαν, Γουοντεργούμαν, Σπάιντερμαν και πάει λέγοντας – υπάρχει και σχετικός διαγωνισμός. Την τιμητική τους ασφαλώς θα έχουν οι καλλιτέχνες. Εκατοντάδες κόμιστες από όλο το φάσμα των κόμικς, από το σουπερηρωϊκό ή το manga, μέχρι και ανεξάρτητοι δημιουργοί. Σε τραπεζάκια σε μια αχανή αίθουσα θα είναι παραταγμένοι και θα συνομιλούν με το κοινό, θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, θα υπογράφουν αντίτυπα. Κάποια από τα ονόματα των καλεσμένων προκαλούν δέος για όσους παρακολουθούν στενά τον χώρο. Θα βρίσκονται εκεί μεταξύ άλλων ο Todd MacFarlane, δημιουργός του Spawn, ο Greg Capullo, σχεδιαστής του Μπάτμαν, ο Scott Snyder, ένας καταπληκτικός σεναριογράφος σουπερ-ηρωϊκών κόμικς, ο Masashi Kishimoto, δημιουργός της εξαιρετικά δημοφιλούς manga σειράς Naruto, και ο Brian K. Vaughan, σεναριογράφος της επιτυχημένης space opera σειράς Saga.

Τα πάνελ είναι πολλά και σε κάποια από αυτά αναμένεται κοσμοσυρροή. Σε ένα από αυτά θα υπάρξει συζήτηση για τα τριάντα χρόνια του κόμικ σταθμού «The Dark Knight Returns» του Φρανκ Μίλερ, όπου εκτός από σύγχρονους δημιουργούς του Μπάτμαν, γίνεται λόγος και για καλεσμένους έκπληξη. Σε κάποιο άλλο θα μιλήσει με αφορμή την σειρά «Comic Βοοk Men» ο εμπνευστής της Κέβιν Σμιθ, ο «comic geek» που με τη αιχμηρή και χιουμοριστική ρητορική του γεμίζει αίθουσες, και η ατμόσφαιρα αναμένεται να θυμίζει stand up comedy.

Τα προγραμματισμένα πάνελ δεν έχουν αμιγώς κόμικ χαρακτήρα. Αλλά υπάρχει και μεγάλη εστίαση και στις τηλεοπτικές σειρές, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε κόμικς. Θα συζητήσουν με το κοινό τους συντελεστές και ηθοποιοί των «Game of Thrones», «The Man in the High Castle», «X-Files», «Mr Robot», η λίστα είναι τεράστια. Ενώ, αν αρχίσουν δίπλα μας να βαδίζουν με βήμα αργόσυρτο και με άναρθρες κραυγές ζόμπι, προφανώς πρόκειται για πρόμο του «The Walkind Dead», αλλά μπορεί να είναι απλά κάποιοι σκληροπυρηνικοί φαν της σειράς.

Στο Comic Con της Νέας Υόρκης, λοιπόν, μέσα σε αυτόν τον πανικό, θα βρίσκονται και έλληνες δημιουργοί που έχουν περάσει τα σύνορα και συνεργάζονται με εταιρίες του εξωτερικού, όπως ο Μιχάλης Διαλυνάς, ο Ηλίας Κυριαζής και ο Γιάννης Ρουμπούλιας. Εκεί, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, θα βρεθεί ο Γιάννης Κουρουμπακάλης από το Comicdom για να φέρει ιδέες και να κάνει επαφές για το δικό τους Con, ο νικητής του διαγωνισμού της Athens Comics Library Πάνος Παπαγεωργίου, κι εμείς για να καλύψουμε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για το κόμικ, και την ποπ κουλτούρα γενικότερα. Και ποιος ξέρει τι θα αντικρίσουμε, όταν διαβούμε τις πόρτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή