Φοιτητές φαντάζονται το μέλλον που πλησιάζει

Φοιτητές φαντάζονται το μέλλον που πλησιάζει

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν σχεδόν πριν από εννέα χρόνια, στις 29 Οκτωβρίου του 2006, όταν οι ζωές λίγων εκατοντάδων κατοίκων της Καλλιθέας, στο νοτιότατο όριο της συνοικίας προς τον πάλαι ποτέ Ιππόδρομο, άλλαξε μέσα σε λίγα λεπτά και για πάντα. Εκείνη την ημέρα, με μια λιτή ανακοίνωση, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημοσιοποιούσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την πολιτεία χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τη μελέτη, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το οποίο θα περιελάμβανε τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Η χωροθέτηση ενός πόλου με σαφή μητροπολιτικά χαρακτηριστικά δίπλα στα σπίτια αυτών των ανθρώπων δημιουργεί μοναδικές συνθήκες αστικής ανασύνθεσης που ερεθίζει τη φαντασία, αλλά ορίζει, ταυτόχρονα, και τις συντεταγμένες μιας πολύ χειροπιαστής πραγματικότητας. Αυτήν την άγνωστη, προς το παρόν, περιοχή, ανάμεσα στο μεταβατικό «σήμερα» και το πολλά υποσχόμενο «αύριο», επέλεξαν να φωτίσουν τελειόφοιτοι της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ): μέσα από 22 αρχιτεκτονικές εργασίες – προτάσεις που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιχειρείται μια διπλή ανάγνωση της νέας καθημερινότητας της ευρύτερης γειτονιάς του μελλοντικού πάρκου. Από τη μία πλευρά, οι αυριανοί αρχιτέκτονες ψηλαφίζουν με τη βοήθεια των διδασκόντων τους στο μάθημα του Αστικού Σχεδιασμού (τη γενική επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι καθηγητές Ανδρέας Κούρκουλας, Αριάδνη Βοζάνη και Θάνος Παγώνης, με συνεργάτη και εκτελών χρέη συντονιστή τον κ. Αντώνη Χαζάπη) τις επιπτώσεις ενός τόσο φιλόδοξου έργου στην πόλη, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρούν να «φανταστούν» διαφορετικές οικιστικές, εμπορικές ή μεικτές λύσεις για τα οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν το Κέντρο Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην ίδια τη γειτονιά τα χρόνια που κατασκευάζεται το Κέντρο Πολιτισμού. Ο άνισος χαρακτήρας παραμένει έντονος, καθώς δίπλα σε συνεργεία, παραπήγματα, παμπάλαια σπίτια με σοβατισμένες αυλές και παλιά, ξεχασμένα ταβερνεία που δεν λειτουργούν πια, είχαν χτιστεί νωρίτερα (κυρίως επί της οδού Ναυάρχου Βότση) ελάχιστες νέες πολυκατοικίες που «βλέπουν» στο επίσης καινούργιο Κέντρο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Καλλιθέας το οποίο κατασκευάστηκε από το Ιδρυμα Νιάρχου και συγκεντρώνει πολύ κόσμο, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Με την παράδοση του πάρκου στο κοινό, από το καλοκαίρι του 2016 είναι βέβαιο ότι το κατασκευαστικό ενδιαφέρον θα ενταθεί. «Από αυτήν την άποψη», μας λέει η κ. Αριάδνη Βοζάνη, «η έκθεση θέλει να επισημάνει μια μελλοντική ανάγκη και να δηλώσει ότι η αρχιτεκτονική και οι αρχιτέκτονες μπορούν να έχουν ένα ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά θέτοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις». Ορισμένες από τις εργασίες των φοιτητών έχουν περισσότερο «οραματικό» χαρακτήρα, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι η ενίσχυση της μητροπολιτικής ταυτότητας της περιοχής, που αποτυπώνεται στην υιοθέτηση σύνθετων οικιστικών μοντέλων με έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα και πλούσια εσωτερική ζωή. Η οπτική επαφή με τη θάλασσα αναδεικνύει το υδάτινο στοιχείο, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να ξαναδούμε χωρίς προκαταλήψεις το θέμα της απαγόρευσης ανέγερσης ψηλών κτιρίων στο λεκανοπέδιο.

​​Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στο Κτίριο οδού Πειραιώς, με τίτλο «CATCH 22, μια συζήτηση για την εξέλιξη της πόλης» με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια ημέρα (5-7 μ.μ.) δείτε την έκθεση υπό τους hip hop ήχους των Black Athena: Live n’ Direct και παρακολουθήστε ένα 20λεπτο ηλεκτρονικό live με τους MCMXC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή