Ελεύθερη τέχνη υπέρ της ετερότητας

Ελεύθερη τέχνη υπέρ της ετερότητας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

CRAFT σημαίνει Crisis-Resistant Art Facebook Team· τουλάχιστον αυτό είναι το ακρωνύμιο που αφορά τη δραστήρια διαδικτυακή κοινότητα που ξεκίνησε να σχηματίζεται 4 χρόνια πριν και σήμερα μετράει περίπου 1.500 μέλη, ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες καθώς και άλλοι που απλώς αγαπούν τις τέχνες. Η ομάδα, που διαρκώς μεγαλώνει, απέκτησε πρόσφατα και τη δική της εκδοτική οντότητα, τις «μικρές εκδόσεις», η οποία εγκαινιάστηκε με την κυκλοφορία του συλλογικού έργου «Craftbook II – Ετερότητα». Το βιβλίο αποτελεί δουλειά 91 μελών της ομάδας CRAFT και περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, πεζά, ποιήματα και δοκίμια πάνω στις έννοιες της ετερότητας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

«Είμαστε μια ανοιχτή ομάδα που επιθυμεί να επικοινωνεί με όλους. Αρχικά υπήρχε η σελίδα στο Facebook, στην οποία καθένας δημοσίευε πράγματα που του άρεσαν ή του έκαναν εντύπωση γύρω από τις τέχνες», μας λέει ο Σταμάτης Πάρχας, επικεφαλής της νέας εκδοτικής προσπάθειας και συνεχίζει: «Σταδιακά υπήρξε η δυνατότητα να προσθέσουμε και δικά μας έργα, ώστε να τα μοιραστούμε και με τους υπόλοιπους της κοινότητας. Ετσι πριν από 2,5 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο “Craftbook” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, το οποίο περιλάμβανε αποκλειστικά δικές μας δημιουργίες. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το δεύτερο βιβλίο, στο οποίο συμμετείχε όποιος ήθελε από την ομάδα, χωρίς αυστηρά κριτήρια και περιορισμούς». Προφανώς το αποτέλεσμα μιας τέτοιας «πολιτικής» εμπεριέχει κάποια ποιοτική ασυμμετρία, ωστόσο αυτό ελάχιστη σημασία έχει: «To θέμα που θέλαμε γενικώς να θίξουμε ήταν αυτό της ετερότητας, με αφορμή τα πολλά κρούσματα ρατσισμού, ξενοφοβίας κ.λπ., όχι όμως απλώς για να καταγγείλουμε αλλά περισσότερο για να αναδείξουμε τα θετικά της διαφορετικότητας, η οποία πλουτίζει τον πολιτισμό μας όταν μετατρέπεται σε δημιουργική συνεύρεση και ζωντάνια».

Είναι αλήθεια πως οι διαδικτυακές κοινότητες, οι οποίες ξεπηδούν κυρίως μέσα από το Facebook μπορούν να λειτουργήσουν ως κύτταρα ανάπτυξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως ως τόποι συνάντησης ανθρώπων με κοινές ιδέες, που θα βοηθήσουν και ενδεχομένως θα ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να εκφραστεί. «Για μένα το Facebook είναι ένα τεράστιο καφενείο. Εκεί ανακαλύπτεις πράγματα, επικοινωνείς και γνωρίζεις κόσμο. Εμείς αν και γνωριστήκαμε από εκεί, πλέον συναντιόμαστε τακτικά, πηγαίνουμε μαζί σε εκθέσεις, παραστάσεις κ.λπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πάρχας.

Περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες στο www.mikresekdoseis.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή