Ο σκοτεινός κόσμος της λευκής πορσελάνης

Ο σκοτεινός κόσμος της λευκής πορσελάνης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοναδικότητα του έργου της Κυριακής Μαυρογεώργη σε οδηγεί εξ αρχής σε ένα δρόμο δέους και αποκάλυψης. Οπως οι φιγούρες της –μορφές σε ένα μεταίχμιο ονείρου, ψευδαίσθησης, απωθημένου, εφιάλτη και παρόρμησης– έτσι και οι κόσμοι τους, όπου ενοικούν σαν παράξενα πλάσματα αδαείς ήρωες και μακριές σκιές, οργανώνουν ένα κενό χρόνου. Είναι μία προέκταση ενός κόσμου που καλλιεργεί η Κυριακή Μαυρογεώργη με εμμονή, προσήλωση, στοργή και εξαιρετική αφοσίωση. Η δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «Before Dawn» έχει την ιδανική δόση σκοτεινών gothic στοιχείων και τρυφερής παραδοξότητας σε μία σύμπλευση που ταράζει και ηρεμεί.

Η Κυριακή Μαυρογεώργη, ως μία αυτόφωτη δημιουργός, έχει επιλέξει την πορσελάνη ως κύριο υλικό με το οποίο δουλεύει. Οι μινιατούρες της, σε λευκή, ματ πορσελάνη, αφηγούνται όλες ιστορίες, παραβολές, τρόμους και επιθυμίες, σαν να είναι αποκρυσταλλωμένοι μονόλογοι στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή ή παραληρήματα φαντασίας και προβολές φαντασιώσεων. Με τα υλικά που επιλέγει οργανώνει μικρόκοσμους μέσα σε λιλιπούτειες συνθέσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι τόσο μικρές που θα χωρούσαν μόνο σε παραμυθόσπιτα. Δαντέλες και κλαδιά που έχουν επιμεταλλωθεί, μπρούντζος, ασήμι και χαλκός που έχει οξειδωθεί συνοδεύουν την άσπιλη πορσελάνη σε μορφές κοριτσιών, λύκων, κοράκων, ζευγαριών. Υπάρχουν άνδρες σαν πτηνά, υπάρχουν σώματα με ανθρώπινα πόδια και φτερά κοράκου, υπάρχουν γυναίκες ερωτευμένες, γυναίκες που αναπολούν και κορίτσια που ανακαλούν. Υπάρχει σκοτάδι και φως σε κύκλο δίνης.

Σαν θραύσματα από ταινίες του Νιλ Τζόρνταν ή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ με αναφορές σε λαϊκά παραμύθια, ελληνικούς μύθους και κεντροευρωπαϊκές αλληγορίες, τα έργα της Κυριακής Μαυρογεώργη είναι όλα αμφίσημα και ιδιαίτερα μέσα σε μία μοναχική εκκεντρικότητα. Με συγκίνησε η ευαισθησία αλλά και η εκτέλεση. Κέρδισε τον σεβασμό μου η πίστη αλλά κυρίως γέμισα χαρά με το ανεξήγητο της τέχνης.

​​H έκθεση θα παρουσιάζεται έως και αύριο στην Galley Genesis (Χάρητος 35, Κολωνάκι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή