Η… αρχαιολογία της τεχνολογίας και το μέλλον

Η… αρχαιολογία της τεχνολογίας και το μέλλον

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στο παρελθόν και παράλληλα φυγή στο μέλλον θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος της έκθεσης «Digital Revolution», που ξεκινάει σήμερα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πολλοί θα συγκινηθούν όταν σταθούν μπροστά στην προθήκη με τον Commodore Pet που μαζί με τα μοντέλα υπολογιστών Apple II και TRS-80 της Tandy αποτέλεσαν την «Αγία Τριάδα» του 1977 και πυροδότησαν την επανάσταση των οικιακών υπολογιστών.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, για ένα πιτσιρίκι που θα επισκεφθεί την έκθεση με τον πατέρα του –το συστήνουμε ανεπιφύλακτα– όλα αυτά θα φαίνονται… αρχαιολογία. Σίγουρα, όμως, θα αποζημιωθεί με το βίντεο για τη δημιουργία των επαναστατικών ψηφιακών εφέ της ταινίας «Gravity» (2013) του Αλφόνσο Κουαρόν και δεν θα ξεκολλάει από τα βιντεοπαιχνίδια της έκθεσης.

Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί την επαναστατική και άκρως διαδραστική έκθεση ψηφιακών τεχνών «Digital Revolution» – best seller για το Barbican, όπου ακόμη και την τελευταία μέρα κόπηκαν πέντε χιλιάδες εισιτήρια. Η έκθεση είναι αποκαλυπτική για την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και για τον χώρο που αυτή έχει καταλάβει στην καθημερινότητά μας. Το «παρών» δίνουν εικαστικοί, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, designers, μουσικοί, από την Μπιοργκ έως τον will.i.am, που κάνουν τομές στην τέχνη τους αξιοποιώντας το κύμα της ψηφιακής ανάπτυξης. Στην χθεσινή ξενάγηση είδαμε εντυπωσιακά εκθέματα από το αγαπημένο Pac-Man μέχρι εφαρμογές από την Επαυξημένη Πραγματικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing. Η έκθεση ξετυλίγεται με μια ιστορική αφήγηση, ξεκινάει από τη δεκαετία του ’70, φτάνει στο σήμερα και αφουγκράζεται το ψηφιακό μας μέλλον. Ο μεγαλύτερος όγκος της καλύπτει την υπόγεια αίθουσα του κτιρίου της Στέγης, αλλά εκθέματα θα δει κανείς επίσης στον τρίτο και τέταρτο όροφο, όπου υπάρχει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα «Indie Games Space» με βιντεοπαιχνίδια που έγιναν χωρίς την αρχική υποστήριξη από μια εταιρεία της βιομηχανίας του χώρου. Τα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια, που συχνά δεν έχουν πίσω τους παρά μόλις έναν προγραμματιστή, υπεύθυνο επίσης για τα γραφικά και τον ήχο, καλύπτουν πλέον ευρεία γκάμα ειδών, από παιχνίδια γρίφων μέχρι παιχνίδια φαντασίας. Επιπλέον είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι δεν χρειάζεται κανείς να έχει ένα μεγάλο εργαστήριο εκατομμυρίων δολαρίων πίσω του για να κάνει δημιουργική δουλειά με τα ψηφιακά μέσα.

Η έκθεση βγαίνει και εκτός κτιρίου, όπου έχουν τοποθετηθεί δύο από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα. Σε έναν χώρο πίσω από τη Στέγη έχει στηθεί το έργο «Αssemblance» της κολεκτίβας Umbrellium, με δέσμες φωτός που κατευθύνονται από τις κινήσεις των επισκεπτών, ενώ σε μια αίθουσα του διπλανού Odeon Star City, το πιο εντυπωσιακό ίσως έργο, αυτό του Κρις Μιλκ, με τίτλο «The Treachery of Sanctuary», όπου θα δείτε τον εαυτό σας να «πετάει».

Οπως μας πληροφόρησε ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης, η έκθεση «Digital Revolution» σηματοδοτεί και την έναρξη στενής συνεργασίας με το κέντρο τεχνών Barbican του Λονδίνου. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι μια έκθεση-συμπαραγωγή με θέμα την επιστημονική φαντασία, την οποία θα δούμε τη σεζόν 2017-2018.

​​ Η έκθεση Digital Revolution θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή