Οι Μυκήνες με τη ματιά του Μακέιμπ

Οι Μυκήνες με τη ματιά του Μακέιμπ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπομπ Μακέιμπ είναι ένας από εμάς. Είναι από αυτούς τους «Ελληνες» που έτυχε να γεννηθούν σε άλλη χώρα. Ο Αμερικανός φωτογράφος, που έσκυψε με αφάνταστη τρυφερότητα πάνω από τα τοπία και τους ανθρώπους, αγαπά την Ελλάδα με πάθος. Και με αυτήν την ορμή του συναισθήματος την φωτογραφίζει τις τελευταίες δεκαετίες.

Την ερχόμενη Τρίτη εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης έκθεση με τις λήψεις του, οι οποίες αποτυπώνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή των Μυκηνών όπως ήταν το καλοκαίρι του 1954 και του 1955, πριν από την έλευση του τουρισμού. Τίτλος: «Μυκήνες 1954, το καταμεσήμερο».

O φωτογραφικός φακός του Robert McCabe, όπως αναφέρει η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Πατάκη, συνοδεύει στη σειρά αυτή τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Οι φωτογραφίες αυτές, πέρα από την ευαίσθητη και ποιητική καταγραφή του αρχαιολογικού χώρου, είναι και μια ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας εκατόν σαράντα χρόνων της αρχαιολογίας να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών.

Ο Μακέιμπ, με σεβασμό και λεπτότητα, συνθέτει τον ανάπλου στο παρελθόν, μέσα από τους μαύρους και λευκούς τόνους, που φέρνουν ταιριαστά στο μυαλό το καταμεσήμερο του καλοκαιριού. Εδώ και 60 χρόνια φωτογραφίζει την Ελλάδα, έχοντας εκδώσει πολλά βιβλία στα οποία πρωταγωνιστεί η χώρα μας. Σε άλλες εκδόσεις, έχει «εξερευνήσει» την Κίνα, την Κούβα, την Ανταρκτική και τη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή