Ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ζαν Κοκτώ μέσα από 190 έργα τους στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ζαν Κοκτώ μέσα από 190 έργα τους στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των καινοτόμων του μοντερνισμού, Πάμπλο Πικάσο και Ζαν Κοκτώ, παρουσιάζονται στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.

«Ο Ζαν Κοκτώ συνδέθηκε με τον Πάμπλο Πικάσο με πολυετή δεσμό φιλίας», αναφέρει ο Markus Müller, διευθυντής του Μουσείου Pablo Picasso Münster, το οποίο συνεργάζεται με το Ιδρυμα B & M Θεοχαράκη γι’ αυτήν την έκθεση. «Η πρώτη τους συνάντηση το 1915 συνοδεύτηκε από φάσεις εντατικών πνευματικών ανταλλαγών, κοινών ταξιδιών και δημιουργικής συνεργασίας. Το μπαλέτο “Parade” (“Παρέλαση”), το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Μάιο του 1917 και για το οποίο ο Κοκτώ έγραψε το λιμπρέτο, ενώ ο Πικάσο φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κοστούμια, ήταν τόσο ανοίκεια καινοφανές που προκάλεσε σκάνδαλο».

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, από την πλευρά του, επισημαίνει: «Ο Πικάσο και ο Κοκτώ με το έργο τους υπερασπίζονται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Η αισθητική του μοντερνισμού ήταν η αισθητική της ανανέωσης και της αναζωογόνησης, δηλαδή της επιστροφής στους αρχαίους μύθους και στην ιστορία του πολιτισμού. Πολύτροποι και αισθαντικοί, αγάπησαν την απόλυτη αλήθεια, το αναλλοίωτο και το αιώνιο. Ετσι, το έργο τους ανήκει στο αύριο, καθώς θα συνεχίζει να γοητεύει και να διδάσκει τις μελλοντικές γενιές».

Ολα τα εκτιθέμενα έργα του Πικάσο προέρχονται  από  τις συλλογές του Kunstmuseum Pablo Picasso Münster και τα έργα του Κοκτώ  από  τη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου.

Διάρκεια έκθεσης: 4/11/2015-28/2/2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή