Τ(ρ)όποι λατρείας… διά φωτογραφικού φακού Τάσου Βρεττού στο Μουσείο Μπενάκη

Τ(ρ)όποι λατρείας… διά φωτογραφικού φακού Τάσου Βρεττού στο Μουσείο Μπενάκη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα μεγάλης αξίας ανθρωπολογικό υλικό, με τις εύγλωττες κοινωνικές, πολιτικές αλλά και αισθητικές προεκτάσεις του. Είναι πρωτότυπο αλλά και συνεργατικό, με την έννοια των πολλαπλών σχέσεων που αναζητήθηκαν και καλλιεργήθηκαν για τη φωτογραφική καταγραφή του. Πρόκειται για τη συγκλονιστική φωτογραφική «έρευνα πεδίου» με τίτλο «Τ (ρ)όποι Λατρείας» του Τάσου Βρεττού στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των περιχώρων της, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη, κτίριο της οδού Πειραιώς. Στην έκθεση θα υπάρχουν περίπου 400 φωτογραφίες από περισσότερους από 40 χώρους λατρείας.

Ο φωτογράφος καταγράφει ένα αόρατο δίκτυο στο σώμα της πόλης: υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα, δημόσιους χώρους, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, ιδιοκατασκευές σε προσωρινές αλλά και μόνιμες διευθύνσεις, ομάδες Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων και πολλαπλών εθνικών προελεύσεων (Αιθίοπες, Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι, Ιρακινοί κ.ά.).

Η δουλειά αυτή του Τάσου Βρεττού είναι ένα έργο εν προόδω που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ο φωτογράφος δεν είχε τη συνεργασία των ίδιων των ανθρώπων που συγκροτούν αυτές τις κοινότητες. Παράλληλα, ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Τάσου Βρεττού, κατέγραψε ηχητικά ένα ενδεικτικό τμήμα όσων μαρτυρεί η κάμερα του φωτογράφου και στη συνέχεια, επεξεργάστηκε μουσικά το υλικό, ώστε αυτό να παρουσιαστεί στην έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένες ηχητικές εγκαταστάσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή