«Στενά» οικονομικά, εξωστρεφές βλέμμα

«Στενά» οικονομικά, εξωστρεφές βλέμμα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχορήγησή του δεν αρκεί ούτε για τη μισθοδοσία. Κι όμως, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όχι μόνο επιβιώνει στο δύσκολο οικονομικό και χορηγικό περιβάλλον, αλλά απλώνει τα φτερά του με ένα πολυδιάστατο εκθεσιακό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2016. Με βασικό άξονα τη διεθνούς ενδιαφέροντος Συλλογή Κωστάκη, ανοίγει τη βεντάλια των δράσεων με εκθέσεις, συνέδρια, δράσεις, κύκλους μαθημάτων.

Ετοιμάζει την κάθοδό του στην καρδιά της πόλης με εκθέσεις που σηματοδοτούν τη σύμπραξη των δύο μουσείων Σύγχρονης Τέχνης (Μακεδονικού – ΚΜΣΤ) και συμμετέχει ενεργά στο έτος Ελλάδας- Ρωσίας. Οι συνεργασίες με φορείς της πόλης, με διεθνή πολιτιστικά κέντρα, με πανεπιστήμια του δίνουν τη δυνατότητα για συνεχή ενεργή και εξωστρεφή δράση.

Το ΚΜΣΤ αγκαλιάζει τους νέους καλλιτέχνες, χαρτογραφεί το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό με μια έρευνα για τον βιοπορισμό των ελληνικών εικαστικών δυναμικών και αναζητά πηγές ιδίων εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις συνεργασίες με διεθνή μουσεία και τον δανεισμό έργων τέχνης (Βρυξέλλες, Καναδά, Σάο Πάολο), σχεδιάζει συνεργασίες με καινοτόμες επιχειρήσεις για την παραγωγή πρωτότυπων υφασμάτων και αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού με σχέδια καλλιτεχνών της ρωσικής Πρωτοπορίας που θα εμπλουτίσουν το πωλητήριό του με σύγχρονα προϊόντα.

«Η κύρια πηγή χρηματοδότησης που προέρχεται από το κράτος στον μοναδικό –προς το παρόν– ενεργό ελληνικό φορέα της σύγχρονης τέχνης βρίσκεται σε σημείο οριακό. Ωστόσο το μουσείο για να συνεχίσει τη δημόσια αποστολή του πρέπει να νιώσει ότι πατά γερά στα πόδια του. Δύο είναι παράλληλες κατευθύνσεις που θέτει το ΚΜΣΤ για το μέλλον. Η εντατική αναζήτηση πόρων από ευρωπαϊκές πηγές (ΕΣΠΑ, κ.ά.) και η αξιοποίηση του καλλιτεχνικού του πλούτου», διευκρίνιζε ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ Ανδρέας Τάκης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής στο ΑΠΘ, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΚΜΣΤ για το 2016, που έγινε προχθές από τις διευθύντριες του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα.

Την αυλαία της χρονιάς άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος. Τυπώματα» στη Μονή Λαζαριστών, με χαρακτικά και τυπώματα τεσσάρων δεκαετιών (1980-2010) που δώρισε ο καλλιτέχνης στο ΚΜΣΤ πριν από τρία χρόνια, λίγο πριν από τον θάνατό του. Ακολουθούν ανταλλαγές συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και έργων της Συλλογής Κωστάκη στο ΜΜΣΤ, μεγάλη έκθεση και διεθνές συνέδριο για την «Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη 1900-1980», κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή