Δύο άγνωστες πτυχές του Φ. Κόντογλου

Δύο άγνωστες πτυχές του Φ. Κόντογλου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία έκθεση που αποκαλύπτει μια διαφορετική πτυχή του Φώτη Κόντογλου, το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, με χειρόγραφα και σχέδια πρωτοεμφανιζόμενα στο κοινό, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, όπου θα παρουσιάζεται έως τις 20 Φεβρουαρίου 2016. «Φώτης Κόντογλου. Από τον "Λόγο" στην "Εκφρασι"»: Σε μια μικρή αίθουσα, πλούσια σε υλικό, ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει έργα του Κόντογλου που προορίζονταν για βιβλία, κάποια από τα οποία δεν εκδόθηκαν ποτέ. Αποκάλυψη είναι τα εξώφυλλα του Κόντογλου, ένα από αυτά για τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη, τα σχέδια από το βιβλίο του ζωγράφου «Μυστικός κήπος», τα χειρόγραφα του περιοδικού «Αστρολάβου» με την ευκαιρία των ογδόντα χρόνων από την έκδοσή του, η Παναγία του Πάθους και το άγνωστο υλικό από το στάδιο προετοιμασίας του καλλιτέχνη για την τοιχογραφική διακόσμηση του δημαρχείου Αθηνών, όπου περιλαμβάνεται η μακέτα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Τα έργα, τα σχέδια και τα βιβλία προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής-Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ και ιδιωτικές συλλογές. Σε συνοδευτική προβολή στον χώρο της έκθεσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει χρονολογικά τους τίτλους και τα εξώφυλλα των καταλογογραφημένων βιβλίων, τόμων και περιοδικών και ένα μικρό αφιέρωμα στον «Αστρολάβο».

«Εχει ενδιαφέρον η συνομιλία των έργων με τα μόνιμα εκθέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, τους πνευματικούς δημιουργούς της λεγόμενης γενιάς του ’30, ανάμεσά τους ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Σπαθάρης, ο Σκαλκώτας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο επιμελητής της έκθεσης Χρήστος Μαργαρίτης (μαζί με τον Αλέξανδρο Μακρή), ο οποίος παρουσίασε και τον επετειακό τόμο που κυκλοφορεί από χθες και πωλείται στην Πινακοθήκη Γκίκα με αναλυτική εργογραφία για τα βιβλία που έγραψε, μετέφρασε και εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου μέχρι τον θάνατό του το 1965. «Ελπίζουμε η έκθεση να αποτελέσει έναυσμα και αφορμή για τη συνέχιση της μελέτης του φαινομένου Κόντογλου», τόνισε ο Χρήστος Μαργαρίτης, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο αφιέρωμα είναι το πρώτο λίγο πριν από την έναρξη του 2016, έτους Κόντογλου. Επιπλέον ανακοίνωσε τον προγραμματισμό ημερίδας με τίτλο «Φώτης Κόντογλου: 80 χρόνια Αστρολάβος», σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η Πινακοθήκη είναι ανοιχτή από την Τετάρτη έως και το Σάββατο (10 π.μ. – 7 μ.μ., τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ). Κάθε Πέμπτη η είσοδος είναι ελεύθερη. Στην έκθεση του Κόντογλου θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις από τους επιμελητές της κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ανάλογα με τους ενδιαφερομένους. Κριεζώτου 3, τηλ. 210-36.15.702.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή