Ο Κόντογλου επιστρέφει «σπίτι» του

Ο Κόντογλου επιστρέφει «σπίτι» του

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σχέση του Βυζαντινού Μουσείου με τον δημιουργό Φώτη Κόντογλου είναι επί της ουσίας αμφίδρομη». Αυτή η φράση της Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη από τη χθεσινή συνέντευξη Tύπου συνοψίζει το πνεύμα της νέας, μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του μουσείου με τίτλο «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ», η οποία εγκαινιάζεται την προσεχή Τετάρτη και θα διαρκέσει έως τις 8/5/2016. Η έκθεση αντιμετωπίζει το πολύπλευρο έργο του Κόντογλου (ζωγραφικό, λογοτεχνικό, κριτικό, δημοσιογραφικό κ.λπ.) ως ενιαίο σώμα, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίζει τη στενή σχέση του με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο οποίο και εργάστηκε. Ο καλλιτέχνης μοιάζει να βρίσκεται πραγματικά στο «σπίτι» του.

Η παρουσίαση των ζωγραφικών έργων ακολουθεί την κλασική χρονολογική σειρά· το αξιοπρόσεκτο ωστόσο έχει να κάνει με τα σημεία καμπής και τις μικρές θεματολογικές ενότητες που αυτά σχηματίζουν. Είναι όμορφο, για παράδειγμα, να παρατηρεί κανείς πώς ο Κόντογλου, επηρεασμένος από την παραμονή του στο Παρίσι, αγωνίζεται να συγκεράσει το δυτικό ιδεατό με το αγαπημένο του βυζαντινό πρότυπο ή την αντιπαραβολή ενός σχεδίου του με το αντίστοιχο του μαθητή του Νίκου Εγγονόπουλου.

«Ενας δεύτερος σκοπός της έκθεσης, πέραν της παρουσίασης των ήδη γνωστών έργων, είναι να φέρουμε στο φως καινούργια, άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό, πράγματα και να εμπλουτίσουμε την έρευνα. Γι’ αυτό και συμπεριλάβαμε 27 νέα έργα, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μαζί με πάνω από 100 τεκμήρια, πολλά από τα οποία προέρχονται από τη δωρεά του προσωπικού αρχείου του Κόντογλου, που έγινε από τους εγγονούς του Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο το 2014-2015», μας επισήμανε η επιμελήτρια κ. Ιωάννα Αλεξανδρή. Πράγματι, στην έκθεση συναντά κανείς «αναπάντεχα» κομμάτια, όπως ένα ζωγραφισμένο πλακίδιο από διακόσμηση χαμάμ ή το μοναδικό ψηφιδωτό που δημιούργησε ποτέ ο καλλιτέχνης, και τα δύο από ιδιωτική συλλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή