Αρχιτεκτονική κοινωνικά ευαίσθητη

Αρχιτεκτονική κοινωνικά ευαίσθητη

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ιδιαίτερο συμβολισμό δόθηκε το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker για το 2016, η ετήσια ανώτατη διάκριση για αρχιτέκτονες. Το φετινό Pritzker δόθηκε στον 48χρονο Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάντρο Αραβένα, που είναι και ο επιμελητής στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Ο Αραβένα είναι οραματιστής της αρχιτεκτονικής στη Λατινική Αμερική και ευαγγελίζεται τη σύνδεση του σχεδιασμού με την κοινωνική ευημερία. Εχει συμμετάσχει σε μελέτες για κατοικίες χαμηλού κόστους, με σταθερή επιδίωξη την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού της αρχιτεκτονικής διαδικασίας προς όφελος της κοινωνίας. Προς τον σκοπό αυτό, ο Αλεχάντρο Αραβένα ενθαρρύνει τον κόσμο της αρχιτεκτονικής να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της φτώχειας, της μόλυνσης και της απομόνωσης.

Ο Τομ Πρίτζκερ (ο πατέρας του οποίου θέσπισε το βραβείο το 1979) είπε πως το έργο του Αραβένα «δίνει οικονομική δυνατότητα στους λιγότερο προνομιούχους, απαλύνει τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και δημιουργεί ευχάριστο δημόσιο χώρο… Δείχνει με ποιον τρόπο η αρχιτεκτονική στην καλύτερη εκδοχή της μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Ο Αραβένα και το γραφείο του Elementa απέσπασαν τη διεθνή προσοχή για πρώτη φορά το 2004, όταν εφάρμοσαν ένα πρότζεκτ που επαναπροσδιόρισε την οικονομική διάσταση της κοινωνικής κατοικίας. Το σχέδιο ήταν η μεταστέγαση 100 οικογενειών που είχαν καταλάβει ένα χώρο στο κέντρο της πόλης Iquique στη Βόρεια Χιλή. Με τα περιορισμένα κονδύλια έχτισε 100 ημιτελείς καλές κατοικίες και άφησε τους νέους ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν το σπίτι όπως ήθελαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή