Η ιστορία της Αγίας Σοφίας με… πίξελ

Η ιστορία της Αγίας Σοφίας με… πίξελ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Αγία Σοφία εντυπωσιάστηκα από τον όγκο, τη μεγαλοπρέπεια και την πολυτέλεια της κατασκευής της. Τη δεύτερη βάλθηκα πιο πολύ να σκέφτομαι την Ιστορία, όλα εκείνα τα γεγονότα και τις θρυλικές μορφές που συνδέονται με το μνημείο. Αυτή η «βουτιά» στην Ιστορία, που έκανα τότε μόνο με τη βοήθεια της φαντασίας, ζωντάνεψε και πάλι στη χθεσινή δημοσιογραφική προβολή της νέας παραγωγής του Ελληνικού Κόσμου «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια Ιστορίας».

Είναι πράγματι πολύ όμορφο πώς η ψηφιακή Θόλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «κουμπώνει» με τον χιλιοτραγουδισμένο τρούλο του βυζαντινού ναού. Η αφήγηση του περίπλοκου έργου της κατασκευής και της στήριξής του είναι από τα πρώτα στοιχεία της 45λεπτης εικονικής ξενάγησης, η οποία καλεί τον θεατή να περιηγηθεί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στους χώρους της Αγίας Σοφίας. Το πλεονέκτημα σε σχέση με την κλασική βόλτα στο μνημείο είναι πως η Θόλος μάς επιτρέπει να το επισκεφθούμε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, παρατηρώντας την εξέλιξή του και τα σημάδια που άφησε σταδιακά πάνω του ο χρόνος αλλά και η ανθρώπινη επέμβαση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι θεατές συμμετέχουν απαντώντας σε ερωτήματα που τίθενται σε πραγματικό χρόνο.

Καθώς η χρονογραμμή της Ιστορίας προχωρά, η προβολή κάνει στάση σε διάφορα σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την Αγία Σοφία: η Εκκλησιαστική Σύνοδος του 879/880, η περάτωση του μεγαλύτερου μέρους του εσωτερικού διακόσμου κατά την περίοδο των Κομνηνών, η κατάληψη από τους Σταυροφόρους, η στέψη του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου και η τελική αποκατάσταση μετά τον μεγάλο σεισμό του 14ου αιώνα περνούν από μπροστά μας, χάρη στα άρτια γραφικά της παραγωγής. Οπως ενημερωθήκαμε, το υλικό που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος. Βγαίνοντας από τη «διαστημική» αίθουσα της Θόλου, σκέφτομαι πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο τρόπος παρουσίασης, ειδικά για τους νεότερους, που δύσκολα μπλέκουν με ογκώδεις τόμους και θεωρία. Ο τρούλος της Αγίας Σοφίας τούς περιμένει τώρα στην Πειραιώς.

Πληροφορίες για ώρες προβολών στο 212-25.40.000

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή