Ο Αγιος Αντώνιος στο «δάσος» του Μπος

Ο Αγιος Αντώνιος στο «δάσος» του Μπος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολλανδική πόλη με το περίεργο όνομα ’s-Hertogenbosch, στο νότιο τμήμα της χώρας, συνήθως αποκαλείται με την ονομασία Den Bosch (το δάσος). Και έχει ήδη αποκτήσει διεθνή φήμη, καθώς από τις 12 Φεβρουαρίου θα φιλοξενήσει τη μεγάλη έκθεση με τα έργα του πιο διάσημου τέκνου της, του Ιερώνυμου Μπος, που πέθανε πριν από 500 χρόνια.

Η έκθεση και εν γένει η βεντάλια των εκδηλώσεων «Jheronimus Bosch 500» είχαν εξ αρχής την υψηλή φιλοδοξία να συγκεντρώσουν στη γενέτειρα του ζωγράφου όλα τα έως τώρα γνωστά έργα του (που είναι λίγα). Αναπάντεχα, όμως, η έκθεση θα είναι τώρα πλουσιότερη, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα ο εντοπισμός ενός ακόμη έργου του Ιερώνυμου Μπος.

Η είδηση αυτή προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στους μελετητές του ζωγράφου, αλλά και στους διοργανωτές της έκθεσης, που θα εντάξουν τώρα και το έργο «Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου», φιλοτεχνημένο ανάμεσα στο 1500 και το 1510, το οποίο ώς τώρα αποδιδόταν στους μαθητές του Μπος. Οι ερευνητές που εργάζονται πυρετωδώς για το πρότζεκτ «Jheronimus Bosch 500», μελετώντας κάθε πιθανότητα για πολλά έργα που ανήκουν στη σχολή Μπος, αποφάνθηκαν θετικά για τον «Αγιο Αντώνιο», έργο που ανήκει στο φημισμένο Nelson-Atkins Museum of Art στο Κάνσας Σίτι. Το μουσείο, που ειδικεύεται στην ασιατική τέχνη αλλά διατηρεί πλήθος συλλογών, αγόρασε το έργο στις αρχές της δεκαετίας του ‘30, το οποίο όμως παρέμεινε εκτός εκθεσιακών χώρων. Η πρώτη δημόσια έκθεση θα γίνει στο Noordbrabants Museum στη γενέτειρα του Μπος, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα έως τώρα γνωστά έργα του ζωγράφου. «Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» θεωρείται από τους ειδικούς σημαντική προσθήκη, καθώς μόνο 25 έργα, διασκορπισμένα σε όλον τον κόσμο, αναγνωρίζονται επισήμως ότι φιλοτεχνήθηκαν από τον Ιερώνυμο Μπος. Η νέα προσθήκη από το Κάνσας ανεβάζει στον αριθμό 5 το σύνολο των έργων Μπος που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

«Είναι ο ίδιος πίνακας, αλλά ξαφνικά τον κοιτάς με μεγαλύτερο δέος», είπε στους New York Times ο Julian Zugazagoitia, καλλιτεχνικός διευθυντής του Nelson-Atkins Museum of Art. «Είναι σαν το παιδί σου να κέρδισε το βραβείο Νομπέλ. Το αγαπάς πάντα το ίδιο, αλλά τώρα έχεις έναν επιπλέον λόγο για να καμαρώνεις». Η ανακάλυψη αυτή ακολουθεί μία ακόμη που αφορά την ταυτοποίηση ενός σχεδίου του Μπος. Ο Ιερώνυμος Μπος έζησε στην πόλη ’s-Hertogenbosch από το 1450 ώς το 1516.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή