«Ψωμί και τριαντάφυλλα» στην κρίση

«Ψωμί και τριαντάφυλλα» στην κρίση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περάστε να δείτε το μουσείο», μας παρότρυναν χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και οι συνάδελφοί του από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεανώ Φωτίου. Ενθουσιασμένοι με τον πλούτο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβούλευαν τους πολιτιστικούς συντάκτες (!) να επισκεφθούν τις αίθουσες, μόνο που δεν γνώριζαν ότι πολλές απ’ αυτές ήταν κλειστές.

Δεν είναι βέβαια μόνο το πρώτο μουσείο της χώρας με κλειστούς αρκετούς εκθεσιακούς του χώρους. Λουκέτο έχει μπει σε αίθουσες κι άλλων δημόσιων μουσείων τόσο στην Αθήνα (παράδειγμα το Βυζαντινό και Χριστανικό Μουσείο) όσο και στην περιφέρεια.

Ωστόσο, παρότι η επικαιρότητα «καίει» με το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, και όχι μόνο, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ένα πέρασμα από το ΕΑΜ προκειμένου να υποστηρίξει την πρωτοβουλία των συναδέλφων του για την κάρτα αλληλεγγύης.

Τι μας είπαν χθες οι τρεις υπουργοί; Οτι στην κάρτα αλληλεγγύης που έχουν 150.000 κάτοχοι και αντιστοιχούν σε 400.000 (με τις οικογένειές τους) άτομα, των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από 400 ευρώ μηνιαίως, θα ενταχθεί και η ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

«Οι εργάτριες της Νέας Υόρκης ζητούσαν ψωμί και τριαντάφυλλα. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια», ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου η κ. Φωτίου, τονίζοντας πως «έχει υψηλό συμβολισμό» η παρουσία τους στο μουσείο.

Σε εκείνη και τον κ. Μπαλτά ανήκουν τα εύσημα, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό και φιλοδοξούμε τις επόμενες ημέρες να λήξει με τον καλύτερο τρόπο». «Η κάρτα αλληλεγγύης συνδέει τον πολιτισμό με την ακραία φτώχεια», είπε η κ. Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι συνάνθρωποί μας απολαμβάνουν δωρεάν νερό από την ΕΥΔΑΠ, τους χαρίστηκαν «κόκκινα» δάνεια και ότι ελπίδα της κυβέρνησης είναι να δούμε τη «χτυπημένη» μάνα, εκείνη με τα πολλά παιδιά, της μονογονεϊκής οικογένειας, τη μάνα Ρομά, να μπαίνουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης κ.α. Γιατί τα μουσεία «οι πιο ακριβοί μας χώροι» – με την έννοια του «ακριβού μου γιου», είναι έννοιες που «για την κυβέρνηση της αριστεράς έχουν τεράστια σημασία».

Ο πολιτισμός είναι βασική συνιστώσα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σιγοντάρισε και ο κ. Μπαλτάς, θυμίζοντας ότι συνιστά έναν από τους πυλώνες ανασυγκρότησης. «Δεν είναι μόνο επειδή μπορεί να φέρνει χρήματα στη χώρα», διευκρίνισε μήπως και παρεξηγηθεί, αλλά «επειδή συνιστά στοιχείο αυτογνωσίας και συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης». Δευτερευόντως, πάντως, μας ενδιαφέρουν και τα έσοδα που μπορεί να φέρει.

Εκτός από την κάρτα αλληλεγγύης που επιτρέπει ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γίνεται προσπάθεια να έχουν πάσο στις δημόσιες συγκοινωνίες και οι σπουδαστές κρατικών σχολών τεχνών (ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, Κρατική Σχολή Χορού), ενώ σε συνεργασία με την ΕΡΤ ετοιμάζεται συναυλία υπέρ των προσφύγων.

Για τα καυτά θέματα του ΥΠΠΟΑ θα μάθουμε την ερχόμενη Τρίτη. Να θυμίσουμε απλώς ότι σε 22 ημέρες αρχίζει το θερινό ωράριο σε μουσεία και χώρους. Την 1η Απριλίου, όμως, θα δούμε και τις νέες τιμές (ανεβασμένες) στα εισιτήρια των μουσείων και χώρων. Κάτι το οποίο ανησυχεί πολλούς διευθυντές μουσείων. Δεν είναι μόνο η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού και τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και η πραγματικότητα: είναι έτοιμο το κοινό να πληρώσει περισσότερο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή