Το κινητό ως εκφραστική ελευθερία

Το κινητό ως εκφραστική ελευθερία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπία, πορτρέτα, selfies, σημαντικές κι ασήμαντες στιγμές «αιχμαλωτίζονται» καθημερινά με τα κινητά τηλέφωνα, από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, για να κρατηθούν ως προσωπικό αρχείο ή συχνότερα να γίνουν δημόσια γνωστές μέσω των social media. Είμαστε τελικά όλοι φωτογράφοι; «Ακόμη και με ένα κουτάκι από σπίρτα που τραβάει φωτογραφίες, μπορείς να κάνεις μια ενδιαφέρουσα δουλειά, αρκεί να γίνεται με όρεξη και βέβαια να διαθέτεις μια φωτογραφική αντίληψη της εικόνας που εξελίσσεται μπροστά σου», λέει στην «Κ» ο φωτογράφος Κώστας Βέργας συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί για εκείνον σχεδόν φιλοσοφία ζωής. Ο ίδιος εγκαινιάζει σήμερα στην Image Gallery (Λεωφ. Αμαλίας 36) την έκθεσή του με τίτλο «Eye Phone», η οποία αποτελείται από μια συλλογή φωτογραφιών τραβηγμένων αποκλειστικά με κινητό τηλέφωνο.

Ο κ. Βέργας, διακεκριμένος –και πολυταξιδεμένος– εδώ και χρόνια φωτογράφος, μιλάει για το φαινόμενο της «mobile photography» με έκδηλο θαυμασμό: «Η τεχνολογία έχει πια προχωρήσει τόσο πολύ που ακόμα και τα έμπειρα μάτια επαγγελματιών, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια φωτογραφία κινητού από εκείνη της ψηφιακής κάμερας. Και βέβαια υπάρχουν εξαιρετικές φωτογραφίες δημιουργημένες ακριβώς με αυτό τον τρόπο· στη Νέα Υόρκη μάλιστα υπάρχει ολόκληρη σχολή καλλιτεχνών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας». Το γεγονός φυσικά πως όλο και περισσότεροι τραβούν καθημερινά φωτογραφίες δεν σημαίνει απαραίτητα πως παράγουν και τέχνη. Απλώς είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως, μέσα από μια τέτοια διαδικασία, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν, τυχαία ίσως, μια έμφυτη κλίση τους, το «φωτογραφικό μάτι» που λέει και ο κ. Βέργας. «Προφανώς αν κάποιος ενδιαφέρεται να το εξασκήσει περαιτέρω, πρέπει στοιχειωδώς να οργανώσει τη δουλειά του, να κάνει πιθανά και κάποιες εκτυπώσεις, ώστε να πάρει μια καλύτερη ιδέα του αληθινού αποτελέσματος».

Στην έκθεση «Eye Phone» οι φωτογραφίες δεν έχουν συγκεκριμένη θεματική. Αντιθέτως, αποτυπώνουν το ανθρώπινο στοιχείο καθώς και τοπία, δραματικές λεπτομέρειες ή απλώς το συναίσθημα της στιγμής, και είναι αποτέλεσμα της περιήγησης του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπουτάν. Το θέμα του στην προκειμένη περίπτωση είναι το ίδιο το μέσο και η ματιά που του προσφέρει. «Στο τέλος της ημέρας το μόνο που εξετάζω είναι αν έχει τραβηχτεί μια καλή φωτογραφία, είτε ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη, με κινητό ή κάμερα. Καλή φωτογραφία είναι αυτή που μπορεί να αγγίξει κάποιον άλλο, να λειτουργήσει σαν οδός επικοινωνίας», προσθέτει χαρακτηριστικά. Οπως παραδέχεται και ο ίδιος, η φωτογραφία με το κινητό δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαγγελματική δουλειά – ειδικά στις νυχτερινές λήψεις τα κινητά είναι ακόμα σχετικά αδύναμα. Αποτελεί ωστόσο ξεκάθαρο αρωγό της εκφραστικής ελευθερίας.

​​Η έκθεση «Eye Phone» παρουσιάζεται στην Image Gallery έως 3 Απριλίου. Τα εγκαίνια είναι σήμερα στις 7 μ.μ. Πληροφορίες στο 210-32.30.534.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή