ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συμβολικό «Πράσινο Φως»

symvoliko-prasino-fos-2129202

Η τέχνη ανέκαθεν αντλούσε έμπνευση από την επικαιρότητα, είναι λοιπόν φυσικό οι σημερινοί καλλιτέχνες να εστιάζουν το βλέμμα τους στην απεγνωσμένη προσπάθεια των προσφύγων να φτάσουν (και να παραμείνουν) στην όχι πια ιδιαίτερα φιλόξενη Ευρώπη. Αν ορισμένοι εξ αυτών εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να αναδείξουν, μαζί με το πρόβλημα, και τη δική τους κοινωνική ευαισθησία, η αυτοπροβολή είναι απλώς κομμάτι του παιχνιδιού. Πάντως, ελάχιστοι έχουν μέχρι στιγμής δοκιμάσει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Olafur Eliasson, o oποίος εδώ και λίγες εβδομάδες προσκαλεί τους ίδιους τους μετανάστες να συμμετάσχουν στο νέο του πρότζεκτ, εξασφαλίζοντας μία αμοιβή και συγχρόνως συμβάλλοντας στην οικονομική ενίσχυση πρωτοβουλιών για τη στήριξη των προσφύγων στην περιοχή της Βιέννης.

Οταν η Αυστρία άναψε το «κόκκινο φως» στους πρόσφυγες, ανακοινώνοντας ότι θα δέχεται μόνο 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα, ο Ισλανδοδανός καλλιτέχνης αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του, συμβολικό «Πράσινο Φως». Πρόκειται για μια εύκαμπτη κατασκευή από πράσινα LED και ανακυκλώσιμα υλικά (όπως πλαστικές σακούλες και κομμάτια νάιλον), η οποία μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα. Σύμφωνα με τον Eliasson, το έργο συνιστά «μια πράξη καλωσορίσματος με αποδέκτες τόσο εκείνους που διέφυγαν από τις κακουχίες και την αστάθεια στις πατρίδες τους, όσο και στους κατοίκους της Βιέννης. Τους προσκαλούμε να λάβουν μέρος στη δημιουργία ενός αντικειμένου αξίας… δουλεύοντας σε ένα περιβάλλον όπου όχι μόνο αποδεχόμαστε, αλλά αγκαλιάζουμε τις διαφορές».

Ηδη, νέοι πρόσφυγες και μετανάστες δουλεύουν στο πλευρό φοιτητών στο Ιδρυμα   Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, στην αυστριακή πρωτεύουσα, ενώ παραγγελίες για τα πρωτότυπα φώτα γίνονται δεκτές στην ιστοσελίδα www.tba21.org/"www.tba21.org, με τα έσοδα να διατίθενται σε μη κερδοσκοπικούς φορείς. Το εγχείρημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου, συνοδεύεται από μία σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων με στόχο την καλλιέργεια σχέσεων αποδοχής και εμπιστοσύνης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών. Ελπίδα του καλλιτέχνη είναι πως «το “Πράσινο Φως” θα φωτίσει κάποιες από τις προκλήσεις και τις ευθύνες, που ανακύπτουν από την παρούσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο».