Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από την αισθητική που γοητεύει και αντανακλά την κουλτούρα και τις ανάγκες κάθε εποχής, την πρωτοπορία στη χρήση και τον συνδυασμό νέων υλικών, η αρχιτεκτονική διακρίνεται επίσης και για την επίλυση «προβλημάτων» που συνήθως δεν τα προσέχουμε, και έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι πετυχημένη. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το συγκρότημα κατοικιών Uptown Residences στον Αγιο Θωμά του Αμαρουσίου, που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο BLP και είναι ένα από τα σημεία που θα δεχθούν τους φίλους της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο του φετινού, 3ου Open House Athens.

Οι αρχιτέκτονες βρέθηκαν μπροστά στον προβληματισμό του σχεδιασμού πολλών κτιρίων σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης περίπου επτά στρεμμάτων, με κατοικίες διαφόρων μεγεθών που έπρεπε να διακρίνονται από ομοιομορφία και κομψότητα, χωρίς να θυμίζουν ένα εσωστρεφές συγκρότημα κατοικιών.

«Τυπολογικό υβρίδιο»

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα η ομάδα του γραφείου δημιούργησε ένα «τυπολογικό υβρίδιο», όπως μας εξηγεί η αρχιτέκτονας Χριστίνα Λουκοπούλου, το οποίο αποτελείται από επτά κτίρια που σχηματίζουν ένα τεθλασμένο «S», με αποτέλεσμα να μη δίνεται η αίσθηση ενός κλειστού συγκροτήματος κατοικιών. «Προσπαθήσαμε να μην υπάρχουν εσωτερικά και εξωτερικά διαμερίσματα. Με το σχήμα του τεθλασμένου S εισάγαμε τον δημόσιο χώρο μέσα στο συγκρότημα», σημειώνει η κ. Λουκοπούλου.

Πράγματι, δύο μεγάλοι εσωτερικοί πεζόδρομοι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι όχι μόνο από τους κατοίκους του Uptown Residences αλλά και από τους περίοικους, διατρέχουν τα δύο μεγάλα ανοίγματα του οικοπέδου παράλληλα με τους κήπους των ισόγειων κατοικιών, μια παιδική χαρά και τους κοινόχρηστους χώρους. Μια ενδιαφέρουσα «οφθαλμαπάτη» αποτελούν οι λευκές οριζόντιες ζώνες από μπετόν στην εξωτερική όψη του συγκροτήματος που «ενώνουν» τα επτά διαφορετικά κτίρια. «Οι ζώνες λειτουργούν σαν ένα φίλτρο προστασίας της ιδιωτικής ζωής στη βεράντα και μοιάζουν να αιωρούνται», υπογραμμίζει η αρχιτέκτονας.

Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μικρά «διαμάντια» που βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους των Αθηνών. Ενα από αυτά είναι και το τριώροφο, λιθόκτιστο, νεοκλασικό του 1905 επί της Βίκτωρος Ουγκό που υψώνεται φωτεινό ανάμεσα στα δύο διπλανά του εγκαταλελειμμένα κτίσματα. Εργο του αρχιτέκτονα Πάνου Καραθανασόπουλου (αρχιτέκτονα του θρυλικού ξενοδοχείου Ακταίον) με μαρμάρινα φουρούσια, γύψινα διακοσμητικά, φεγγίτες στις εξώπορτες και περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα, το οποίο σήμερα φιλοξενεί τη νεοσύστατη ΜΚΟ «Higgs», μια «σχολή» για υφιστάμενες ΜΚΟ ή για όσους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σχήμα.

«Αυτή την περίοδο τρέχουμε ένα 12μηνο και ένα 4μηνο πρόγραμμα συμβουλευτικής και εκπαίδευσης σχετικά με την οργάνωση μιας ΜΚΟ, την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, τη νομική μορφή, την προβολή των δράσεών τους», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Higgs Σωτήρης Πετρόπουλος, ενώ οι χώροι του προσφέρονται δωρεάν ή με ένα συμβολικό αντίτιμο σε συλλόγους και οργανώσεις για εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Χώροι πολιτισμού

Οπως πάντα έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του Open House, θα ανοίξουν για το κοινό δημόσια κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως το Δημαρχείο Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, χώροι πολιτισμού, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Beton7, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια επίσκεψη διαφορετική από τις άλλες. Οι εθελοντές της διοργάνωσης θα ξεναγήσουν το κοινό στα παρασκήνια της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη», η οποία εκείνη την ημέρα θα φιλοξενεί το σκηνικό της όπερας «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη που ανεβαίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή και στη μεγάλη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» με το εμβληματικό εκκλησιαστικό όργανο των 6.000 αυλών στο βάθος της σκηνής, το οποίο ήταν δωρεά της γερμανικής κυβέρνησης στο ελληνικό Μέγαρο.

Η συγκεκριμένη σκηνή, που έχει φιλοξενήσει θεάματα διεθνούς εμβέλειας, προσφέρεται για παραγωγές μεγάλης κλίμακας και μάλιστα τα θεωρεία που φαίνεται να βρίσκονται «μέσα» στη σκηνή είναι τοποθετημένα πάνω σε ράγες, με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» ανάλογα με τις ανάγκες των παρατάσεων.

Το Open House Athens διοργανώνεται από τις 16 έως τις 17 Απριλίου. Πληροφορίες στο www.openhouseathens.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή